Directorii de investiţii ai fondurilor de pensii private sunt cei care decid unde vor fi plasaţi banii primiţi din contribuţiile salariaţilor. De cât de inspirate vor fi alegerile lor, depind randamentele fondurilor şi pensiile noastre viitoare. Câştigul oferit devine un criteriu important pentru alegerea unui fond. Până acum, notorietatea şi reţeaua de distribuţie au determinat cotele de piaţă acumulate de fiecare societate. „Vânătoarea“ de directori de investiţii a început încă de acum un an. Au fost „furaţi“ oameni de renume din bănci şi din societăţile de administrare a investiţiilor. Însă nu toate fondurile au reuşit să-şi completeze organigramele. ING, fondul cu cei mai mulţi clienţi, vrea să creeze o firmă care să se ocupe de strategia de investiţii, iar AIG n-a putut să ne dea informaţii despre cel care decide plasamentele.

Allianz-Ţiriac

84-9728-05_dorinboboc_011.jpgDorin Boboc (foto) este directorul de investiţii al companiei Allianz-Ţiriac Pensii Private, compania aflată pe locul doi în topul fondurilor după numărul de adeziuni. Boboc a lucrat, din 2004 până în 2006, la Raiffeisen Capital&Investment, unde a ocupat poziţia de analist şi apoi de senior analist pe piaţa de capital din România.

El a absolvit programul MBA româno-canadian şi Facultatea de aeronave Vaughn din New York. Potrivit acestuia, principala provocare din 2008 va fi „administrarea eficientă a activelor şi, prin aceasta, consolidarea încrederii pe care participanţii le-au acordat-o“.

Generali

84-9729-05_liviuenache_01.jpgLiviu Enache a ajuns director financiar la Generali Fond de Pensii după ce a părăsit funcţia de director de trezorerie al OTP Bank (fosta Robank), în iulie 2007. Generali Fond de Pensii a fost înfiinţat tot în acea perioadă.

Enache are 16 ani de experienţă în departamentele de trezorerie din diferite bănci (BRD, BIR, Credit Bank, Robank – devenită ulterior OTP), cunoscând bine pieţele monetară şi valutară. Consideră că „marea provocare a companiilor de pensii private obligatorii în cursul anului 2008 va fi să asigure contribuabililor randamente mari, peste rata inflaţiei“.

Aviva

84-9730-05_eugenvoicu_c_01.jpgEugen Voicu a ajuns director de investiţii al Aviva Pensii după ce compania de asigurări a preluat societatea de administrare Certinvest, fondată în 1994 de acesta.

Voicu este unul dintre pionierii pieţei de capital din România. Certinvest a fost creată cu un an înainte ca bursa de la Bucureşti să intre în funcţiune. Una din problemele privind plasamentele din 2008 este volumul titlurilor de stat emise de Ministerul de Finanţe. În 2007, multe dintre licitaţii au fost anulate. Alternativa la acestea – titlurile suverane din Uniunea Europeană – ar aduce câştiguri mult mai mici din cauza evoluţiei cursului de schimb.

Interamerican

84-9731-05_raducraciun_c_01.jpgRadu Crăciun, unul dintre analiştii reputaţi pe piaţa financiară din România, a părăsit în toamnă funcţia de analist-şef al băncii ABN Amro pentru cea de director de investiţii la Interamerican. Compania se află, potrivit raportărilor din 17 decembrie 2007, pe locul cinci în topul fondurilor de pensii, din punctul de vedere al numărului de clienţi.

Radu Crăciun a acumulat, la banca ABN Amro, zece ani de experienţă în urmărirea pieţelor financiare, atât a celor din România, cât şi a celor din ţările vecine. În plus, de multe ori a reuşit să anticipeze corect mişcările cursului valutar şi ale dobânzilor în previziunile periodice ale băncii.