La începutul Galei, a ținut un discurs Radu Bălănescu, Marele Maestru al Lojii Naționale din România, care mulțumit celor prezenți, dar în special oamenilor care au susținut de-a lungul timpului cultura și care au reușit să realizeze acest eveniment.
Open mind pentru cultura românească
„Am mulțumiri speciale pentru două persoane: pentru domnul senator, Lucian Romașcanu, care din poziția sa din momentul respectiv de Ministru al Culturii a creat să semnăm acest parteneriat între Ministerul Culturii și Marea Loja Națională a României, înțelegând din primul moment importanța acestui eveniment pentru societatea civilă din care facem cu toții parte. Din punctul meu de vedere, acesta înseamnă punerea în practic a celei sintagme care se numește open mind”, a declarat acesta.
„Societatea civilă din România își dorește și consideră că este normal să aducă în prim plan aceste valori, oameni care muncesc de ani de zile, unii de zeci de ani, unii care poate până în ultima perioadă nu au fost băgați în seamă atât de mult cât merită, copii excepționali, care iată câștigă medalii de aur pentru țara noastră la olimpiade internaționale. Toți aceștia merită felicitați și sprijiniți. Până la urmă, cred că discutăm de un sprijin de ceea ce înseamnă educație, de ceea ce înseamnă cultură, pentru ceea ce înseamnă spirit inovativ al acestui minunat popor din care facem cu toții parte”, a continuat Marele Maestru al MLNR.
Radu Bălănescu a spus că cei prezenți la eveniment, dar nu numai, vor asigura drumul României către locul pe care îl merită în Europa și în lume. „Cred că astăzi pot să spun că am această convingere”, a continuat acesta.
De asemenea, Radu Bălănescu a oferit mulțumiri deputatului Remus Borza pentru efortul continuu și asiduu de a asigura organizarea acestei gale.
„Până la urmă cred că putem să vorbim cu toții și să mă exprim la adresa tuturor celor prezenți că este vorba și de patriotism în cel mai bun înțeles al lui, chiar dacă unii spun că folosirea acestui termen a devenit desuetă. Cred că dimpotrivă este cel mai bun moment să dovedim ce înseamnă patriotismul prin fapte și nu prin vorbe”, a continuat acesta.
El a anunțat și faptul că actualul ministru al Culturii, Raluca Turcan, a spus că vrea să sprijine în continuare acest proiect.
Despre Gala Premiilor Marii Loji Naționale
Marea Lojă Națională din României, prin acest eveniment, își propune să recompenseze spiritul creator al poporului român în unele dintre cele mai importante domenii de activitate. Premiile acestea au fost acordate după o selecție realizată de către un juriu de specialitate format din academicieni, specialiști și oameni de cultură.
Marea Lojă Națională din România este continuatoarea legitimă a Marii Loji a Ordinului Masonic Român, care a fost întemeiată la 8 septembrie 1880. Încă de la înființarea primei Loji, din 1734 la Galați și până în momentul actual, masoneria română s-a manifestat în totalitate ca un modelator și moderator social.
„Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România, eveniment ajuns la a X-a ediție, a devenit datorită anvergurii, notorietății și respectabilității un proiect identitar, nu doar pentru masonerie ci însăși pentru societatea românească în ansamblul ei. Este un proiect de excepție, unic în complexitate și abordare ce reunește toate forțele creatoare de valoare ale mediului universitar, academic si cultural. Din acest motiv, încă de acum zece ani, îndrăzneam să spun despre Gală, că reprezintă un veritabil Nobel românesc”, a declarat Remus Borza, deputat și Mare Maestru de Onoare Ad Vitam al Marii Loje Naționale a României.