CONTABILITATE Pe piata autohtona, exista in acest moment circa 300.000 de economisti si contabili

Alegerea unui contabil este la fel de dificila ca aceea a unui dentist. In ambele cazuri, iti doresti o persoana care sa “lucreze” cat mai delicat si mai profesionist posibil, dar nu vei afla daca ai facut alegerea buna decat dupa operatie. Adica, dupa controlul fiscal.




Serviciile unui contabil sunt indispensabile pentru orice afacere. In momentul de fata, daca tinem cont si de faptul ca, incepand cu acest an, companiile romanesti trebuie sa aplice reglementari contabile care preiau integral directivele Uniunii Europene, este cu atat mai important pentru un om de afaceri sa aiba alaturi de el un tip “brici” in cifre, bilanturi si calculul impozitelor si taxelor.
“Contabilul este axul central in jurul caruia graviteaza cei care conduc o afacere. Acestia din urma nu pot lua decizii fara informatiile furnizate de catre contabili”, spune Marin Toma, presedintele Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR).


Dar ce anume il face atat de special, mai ales la noi? Sorin Istrate, director general al companiei Cont Expert Consulting, crede ca rolul lui capata amploare prin aceea ca in Romania el se ocupa, printre altele, de calculul taxelor si al impozitelor. “Daca aceste calcule nu sunt realizate cum trebuie, pot atrage, in momentul de fata, majorari de 0,1% pe zi”, precizeaza el. In plus, un business care merge bine si se dezvolta se bazeaza pe niste proceduri contabile care sunt implementate, in principal, de catre contabili. Exista firme mari care au dat faliment din cauza ca managementul companiei nu a avut la timp informatiile necesare (situatia creantelor, a datoriilor si date referitoare la profitabilitate), pentru a lua diverse decizii. In mod obisnuit, aceste informatii sunt furnizate de catre contabili. “Orice dezvoltare a unei afaceri presupune o bugetare, un calcul de profitabilitate, un calcul de investitii, de aceea este extrem de important ca antreprenorii sa aiba un contabil bun, cu experienta in astfel de probleme”, mai spune Sorin Istrate.


Despre importanta contabililor in bunul mers si dezvoltarea unei afaceri vorbeste si Valentin Guta, expert contabil in cadrul firmei Euro Consult Audit. “O firma care se respecta se vede dupa biroul financiar-contabil. Toate celelalte birouri, desi au rolul lor, nu se compara cu contabilitatea”, explica el. “Vrei sa vezi ce s-a intamplat in firma, ce materiale/marfuri au intrat/iesit in/din firma, mergi la contabilitate. Vrei sa afli ce bani au intrat/iesit in/din companie, tot la contabilitate gasesti un raspuns”, adauga Valentin Guta.


Alegerea unui contabil nu ar trebui sa fie o sarcina dificila pe piata autohtona, in conditiile in care, anul trecut, numarul membrilor CECCAR s-a dublat comparativ cu anul precedent. In baza de date a organizatiei figureaza in acest moment in jur de 42.000 de membri si 12.000 de stagiari. “In alte tari europene, numarul membrilor inregistrati in organisme profesionale este mult mai mare. In Marea Britanie, spre
exemplu, sunt circa 345.000 de membri inregistrati, iar in Franta exista o elita a contabililor care numara intre 15.000 si 20.000 de membri”, precizeaza Marin Toma. In prezent, in Romania exista circa 300.000 de contabili si economisti.


In ceea ce priveste tarifele practicate pe piata locala pentru diverse servicii contabile, si aici, ca in oricare alt domeniu, acestea variaza, de cele mai multe ori, fiind stabilite in functie de timpul si volumul de munca prestat. Astfel, exista tarifele practicate de persoanele fizice autorizate care lucreaza independent. Acestea sunt, de regula, mici comparativ cu cele ale firmelor de contabilitate. Pe un alt palier se inscriu tarifele percepute de firmele de contabilitate. In functie de volumul de activitate, acestea pleaca de la 400-500 de euro pe luna. Mai exista si tarifele din departamentele de contabilitate din cadrul companiilor mari. Aici, salariile unui contabil-sef ajung la 2.000-3.000 de euro pe luna.


Prin urmare, alegerea unui contabil bun este o conditie pentru succesul unei afaceri. Din pacate, in Romania inca exista mentalitatea potrivit careia este important sa existe un contabil la firma, nu neaparat unul bun.

Firme vs. persoane fizice autorizate

Specialistii sunt de parere ca mai avantajos pentru o companie, dar si mai scump, este sa angajeze o firma de contabilitate, si nu o persoana fizica ce lucreaza independent. Pe de alta parte, pentru diferentierea dintre o firma si un contabil independent, trebuie vazut si tipul de serviciu de care are nevoie compania. In principal, avantajele oferite de firmele de contabilitate sunt:




• o responsabilitate reala pentru lucrarile efectuate. Majoritatea firmelor de contabilitate au asigurare profesionala, astfel ca responsabilitatea pe care si-o asuma este mult mai mare. In plus, in aceste cazuri exista posibilitatea de a despagubi clientul atunci cand se intampla ceva


• o stabilitate mult mai mare, intrucat nu depind de plecarea unuia dintre angajati. Atata timp cat firma de contabilitate exista, serviciile vor fi asigurate, iar calitatea ramane aceeasi


• experienta net superioara. Angajatii dintr-o firma de contabilitate sunt informati in ceea ce priveste noutatile ce apar in legislatie si au o mai mare experienta, lucrand cu mai multe firme din diverse domenii


• servicii de consultanta mult mai aprofundate. In firmele de contabilitate, exista departamente de consultanta care pot avea o experienta mai mare decat o persoana independenta.