ulterior. Unii sunt controversati, altii prefera sa afiseze modestia atunci cand vorbesc despre afacerile pe care le patroneaza. Un lucru este cert: de cand au intrat in galeria oamenilor de afaceri premiati de Capital, companiile lor au crescut constant de la un an la altul. Intamplator sau nu, cei mai multi dintre premianti se numara si printre cei mai bogati 300 de romani. Radu Georgescu a starnit admiratia mediului de afaceri atunci cand a negociat de la egal la egal si a vandut antivirusul
ulterior. Unii sunt controversati, altii prefera sa afiseze modestia atunci cand vorbesc despre afacerile pe care le patroneaza. Un lucru este cert: de cand au intrat in galeria oamenilor de afaceri premiati de Capital, companiile lor au crescut constant de la un an la altul. Intamplator sau nu, cei mai multi dintre premianti se numara si printre cei mai bogati 300 de romani. Radu Georgescu a starnit admiratia mediului de afaceri atunci cand a negociat de la egal la egal si a vandut antivirusul RAV gigantului Microsoft. Dinu Patriciu a pus Petromidia pe picioare. In afara implicarii in fotbal, Copos si-a marit investitiile in turism, iar Dan Sucu a trecut la extinderea afacerii cu mobila in Serbia si Bulgaria. Insa nici unul dintre ei nu pare a se opri aici.
Ioan Cojocarescu
Marian Cojocarescu (foto) si fratele sau, Ioan Cojocarescu, au mai multe afaceri profitabile in turism si in domeniul imobiliar, atat impreuna, cat si separat. Din pacate, in 2003, hotelul Mara din Sinaia a fost transferat pe rand la AVAB si apoi la RAPPS, ca urmare a faptului ca societatea Mara Investments, premiata in 1996 de revista Capital si controlata de cei doi frati, nu a putut plati creditul contractat de la Bancorex. Dupa ce a incercat de cateva ori fara succes sa vanda hotelul si l-a inchis o perioada, AVAB l-a transferat la RAPPS, unitatea fiind deschisa in prezent.
George Copos
Din 1997 incoace, George Copos s-a dedicat litoralului. 30 de milioane de euro din conturile grupului Ana, sub a carui umbrela functioneaza 12 societati, au luat drumul catre Eforie Nord, unde George Copos a cumparat si renovat doua hoteluri, Astoria si Europa, a deschis un centru de infrumusetare si primul port privat de pe litoralul romanesc. Astfel ca Ana Hotels va avea in 2004 o cifra de afaceri de 15 milioane dolari. Putin fata de firma cea mai puternica din grup, Ana Imep, a carei cifra de afaceri va atinge 40 de milioane de euro in 2004. Grupul Ana are acum 4.500 de angajati si o cifra de afaceri care ar trebui sa atinga in acest an 100 milioane euro.
Gelu Tofan
Grupul Tofan, pe care omul de afaceri il patroneaza, a crescut mult, obtinand in 2003 o cifra de afaceri de 100 de milioane de dolari, in conditiile realizarii de noi achizitii si investitii. Astfel, Gelu Tofan a decis sa cumpere o fabrica de echipamente industriale si sa puna pe picioare un parc industrial in Popesti Leordeni, in vecinatatea firmei sale Danubiana. Totodata, Grupul Tofan a infiintat, pe langa cele peste 40 de puncte nationale de desfacere, cercetare si proiectare in domeniul anvelopelor, o sucursala in Canada pentru distributia de anvelope.
Dan Sucu
Afacerea lui Dan Sucu, castigator al premiului Oskar Capital pentru cel mai bun om de afaceri al anului 1999, a evoluat mult. Vanzarile si profiturile au urcat constant, iar acum ritmul de crestere al afacerii este de circa 10 milioane de euro anual. De circa doi ani, Sucu a inceput sa se gandeasca serios la extinderea in Balcani. In curand, vor fi deschise primele magazine de mobila la Sofia si Belgrad. Investitia din Sofia se ridica la doua milioane de euro, iar in urmatorii cinci ani va ajunge la 15-18 milioane de euro. Pentru Serbia, Dan Sucu prevede investitii de aproape 140 milioane de euro in urmatorii zece ani, in prezent negociind cumpararea unei retele de magazine locale.
Ion Tiriac
Din anul 2000, cand Ion Tiriac a fost desemnat de Capital cel mai bun om de afaceri, investitiile sale au fost numai in domenii care au marcat cresteri importante. Firmele care fac importuri auto au fost reunite sub marca TiriacAuto, grupul avand o cifra de afaceri de 250 milioane dolari anual. Desi vroia sa vanda pachetul pe care il detinea la Banca Tiriac, s-a razgandit. Allianz Tiriac are incasari de 150 milioane de dolari anual. Tiriac nu a pierdut nici „trenul” cresterii pietei imobiliare, grupul sau avand investitii de 40 milioane de dolari in cladiri de birouri si demarand primul proiect rezidential in zona Baneasa.
Dinu Patriciu
Dinu Patriciu spune ca anul 2003 a insemnat pentru Rompetrol restructurarea capacitatilor de productie si realizarea sistemului logistic regional, care sa-i permita sa-si distribuie produsele in zona Balcanilor. In 2004, Patriciu a reusit sa raporteze profit la Petromidia, simultan, el simtind adevaratul gust al succesului. Cu o mana de ajutor de la stat, Rompetrol a devenit un grup integrat in adevaratul sens al cuvantului. Ca urmare a masurilor luate, veniturile din 2003 sunt apreciate de Patriciu la 1,5 miliarde dolari, de 2,5 ori mai mari decat in anul 2002.
Radu Georgescu
Numele lui Radu Georgescu a ramas asociat cu Microsoft si Bill Gates. Dupa tranzactia GeCAD, cu cea mai mare companie de software din lume, Radu Georgescu a devenit o personalitate foarte cunoscuta nu doar in tara. Georgescu a inceput sa faca afaceri in 1992, cand se ocupa cu comertul de PC-uri, insa doi ani mai tarziu a inteles ca succesul sau va veni din software, dezvoltand un produs propriu. Dupa ce a vandut RAV, Georgescu a creat, printre altele, un incubator de software in care dezvolta tehnologii inovatoare. Averea antrepronorului este evaluata, in Top 300 Capital, la zece milioane de dolari.
premii speciale
Zoltan Teszari, presedinte RCS&RDS
Boss-ul de la cel mai mare grup de cablu si Internet din Romania, RCS&RDS, a intrat in afaceri vanzand inghetata. In urma cu 14 ani, Teszari chiar a facut ceva bani din inghetata, intrucat in acea perioada cererea era destul de mare. In 1992, la aparitia televiziunii prin cablu, Teszari a creat compania TVS Holding la Timisoara (stramosul RCS), urmand extinderea la Oradea si Brasov. Acum, RCS&RDS inghite companie dupa companie atat din industria de cablu, cat si din cea de Internet. Grupul totalizeaza 900.000 de abonati.
Octavian Radu, fondator RTC
Extinderea a fost cuvantul de ordine pentru Octavian Radu in ultimii doi ani. In ultimul an, acesta a achizitionat, printre altele, 70% din actiunile firmei de papetarie Astra si a cumparat 60% din actiunile fostei companii Mediacom, in prezent sub denumirea Versus, unul dintre cei mai mari angrosisti de cartele telefonice din Romania. Grupul RTC a ajuns in 2003 la un rulaj de circa 100 milioane de euro, in conditiile unui profit de cinci milioane de euro.
Joseph Seroussi, patron Norada
In 1996, firma Norada a primit un Oskar special pentru numarul locurilor de munca. La inceput, la firma lucrau 1.129 de oameni, pentru ca anul acesta numarul salariatilor sa creasca la 1.488. „In fiecare an, investesc in Norada cam jumatate de milion de dolari, pentru retehnologizare. Firma produce costume, majoritatea produselor mergand la export”, spune Joseph Seroussi, patronul Norada.
Vasile Puscas, negociator-sef cu UE
Vasile Puscas, negociator-sef al Romaniei, castigatorul Premiului special pentru contributia la integrarea in UE in 2003, incheie poate cel mai fructuos an din cariera sa. Romania a reusit sa finalizeze negocierile de aderare la UE, iar evenimentul s-a produs inaintea celui de-al doilea tur de scrutin pentru desemnarea presedintelui tarii, ridicand astfel mingea la fileul PSD.
Mugur Isarescu, guvernator BNR
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a primit in 2002 premiul special „Bancherul deceniului”. Cel mai experimentat si „longeviv” bancher din Romania, premiat de Capital pentru contributia la reforma bancara, a ramas si in anii ce au urmat actorul principal in evenimentele care au schimbat infatisarea pietelor financiare. Din 2005, va gestiona nu numai noua politica de tintire a inflatiei, ci si procesul de denominare a leului si problemele legate de continuarea liberalizarii contului de capital.