Compania de audit și consultanță PwC România a publicat rezultatele unui sondaj realizat printre oamenii de afaceri, care au dezvăluit ce anume își doresc investitorii și acționarii de la un raport de audit.
Companiile și investitorii cred că rapoartele de audit ar trebui să conțină mai multe informații despre perspectivele și riscurile pe care le-ar putea întâmpina afacerile, precum și despre capacitatea acestora de a face față, potrivit unui sondaj privind îmbunătățirea activității de audit realizat de PwC, Viitorul Auditului: Perspective și cum ar putea evolua.
Majoritatea celor intervievați apreciază calitatea activității de audit din prezent, însă consideră că poate fi îmbunătățită, inclusiv prin automatizare și inteligență artificială (AI) care le-ar permite auditorilor să elimine activitățile repetitive și să se concentreze mai mult pe înțelegerea afacerilor.
”Auditul este foarte important și trebuie să evolueze. Dacă o companie are probleme, efectele sunt resimțite atât de către acționari, cât și de piața în care activează sau de alte sectoare. În acest context au apărut multe întrebări despre viitorul auditului, iar sondajul PwC este un punct de pornire în acest demers care impune o revizuire fundamentală a întregului sistem de raportare pentru a le da părților interesate siguranța că informațiile sunt de încredere”, spune Kenneth Spiteri, Partener Servicii de Audit, PwC România.
Atât comunitatea de investiții (68%), cât și liderii de afaceri (80%) consideră că auditul statutar din prezent satisface nevoile companiilor.
41% dintre investitori și 68% dintre firmele chestionate consideră că auditul răspunde nevoilor investitorilor.
Aproximativ 72% dintre investitori și 79% dintre companii vor mai multe informații despre perspectivele și riscurile viitoare ale unei companii în cadrului unui audit statutar.
76% dintre investitori și 84% dintre liderii de afaceri consideră că utilizarea tehnologiei precum AI, automatizare, analiza datelor ar crește eficiența cu care se efectuează auditul.
Deși există un consens că tehnologia va crește nivelul de control și calitatea generală a auditurilor, doar 37% dintre companii și 36% dintre investitori cred că tehnologia va permite auditorilor să înțeleagă mai bine o afacere.
Există, de asemenea, un sprijin larg pentru consolidarea calității raportării, prin aducerea controalelor interne ale companiei în domeniul de audit și apetitul puternic al investitorilor (64%) și al firmelor (82%) – mari și mici, listate și de familie – pentru ca auditul să fie flexibil și adaptat la tipul de companie auditată.
“Chiar dacă prin natura sa, auditul se referă la trecut, investitorii și celelalte părți interesate sunt mult mai preocupate de viitor. Din acest motiv, din sondaj a rezultat că își doresc din partea auditului un singur raport coerent pe baza căruia să poată lua decizii informate. Se așteaptă ca auditori să aibă o înțelegere mai profundă a afacerii si șă le furnizeze mai multe informații despre perspectivele companiei și scenariile în care modelul de afaceri ar putea eșua”, arată Kenneth Spiteri.
PwC recunoaște necesitatea unei schimbări a auditului pentru a răspunde nevoilor clienților și pentru a restabili încrederea în calitatea acestui proces. În acest context a anunțat, recent, un nou pachet de măsuri concepute pentru a crește calitatea auditului, fiind vizate în principal investițiile în formare, oameni și tehnologie.
Sondajul a fost realizat în prima jumătate a acestui an în rândul a peste 600 de investitori, lideri de afaceri, reprezentanți ai sectorului public și ai mediului academic din Marea Britanie cu privire la modul în care ar putea și trebuie să evolueze auditul.