10% din produsul intern brut (PIB) alocati pentru stimularea dezvoltarii economice in anul 2005 ar trebui sa creasca la aproximativ 25% pe an, au precizat reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), miercuri intr-o conferinta de presa. In caz contrar, sustin acestia, dezvoltarea economica a Romaniei se va bloca.



Reprezentantii oamenilor de afaceri sunt de parerea ca mentinerea unui deficit bugetar de 0,5% – 1% necesita resurse suplimentare de aproximativ 24.000 – 30.000 miliarde de lei pe an.



Acestia au mai atentionat Guvernul de faptul ca odata cu 2007, data la care se presupune ca vom adera la Uniunea Europeana, Romania va trebui sa contribuie la bugetul comunitar al UE cu aproximativ 1 miliard de euro anual.


La acestia se adauga suma necesara co-finantarii proiectelor UE, suma ce ar fi cuprinsa intre doua miliarde euro si patru miliarde de euro pe an, procentul de co-finantare fiind in medie de 30%.



Chiar si in situatia unui scenariu optimist in care s-ar absorbi in totalitate fondurile prevazute si finantarile vor fi realizate chiar din 2007, reprezentantii oamenilor de afaceri estimeaza ca vor mai fi necesari la buget, in jur de 1 – 1,3 miliarde de euro pe an.



Concluzia Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) este ca va trebui sa fie asigurate resurse suplimentare de aproximativ doua miliarde de euro pe an, (adica 2% din bugetul prognozat de circa 96 miliarde de euro pentru 2007) incepand din 2007.



Reprezentantii AOAR au mai atras atentia asupra faptului ca in Romania consumul este descurajat, iar datoria publica a Romaniei (aproximativ 22% din PIB) este mai mica decat cea a altor state – Bulgaria (25 la suta dun PIB), Cehia (38,5 la suta din PIB), Ungaria (65 la suta din PIB) si Polonia (46,9 la suta din PIB).




“Ar trebui, prin investitii intelepte, sa fie stimulat consumul. Cu toate acestea, acest lucru nu se intampla”, sustin oamenii de afaceri.


Ministerul Finantelor a anuntat, pentru anul 2006, mentinerea cotei de TVA la 19%, a cotei unice de impozitare de 16%, precum si reducerea contributiilor sociale.



In aceste conditii oficialii institutiei au afirmat ca in doua saptamani vor face publice sursele suplimentare de venituri pentru mentinerea politicii fiscale si punctele procentuale cu care vor fi reduse contributiile sociale.





Sursa: Capital, 7 septembrie 2005