Oamenii de ştiinţă au creat peştele fără oase! Despre ce specie este vorba

Super veste pentru iubitorii de pește! Biologii chinezi au reușit să obțină un caras fără oase, ce a fost deja scos pe piață. Astfel că pofticioșii pot mânca liniștiți peștele fără grija oaselor mici și fine.

Anterior, o echipă de biologi chinezi a reuşit să obţină o nouă specie de caras fără oase intramusculare, conform Xinhua.

Experții au folosit tehnica editării genetice pentru a obține acest pește, fără oase mici și fine. Aceștia au descoperit gena principală a carasului, care controlează dezvoltarea oaselor.

Realizarea din laborator reprezintă „un mare avans în creşterea calităţii speciei de caras”, scrie Academiei de Ştiinţe pentru Piscicultură, afirmând că „avea un mare impact asupra consumului de vieţuitoare acvatice”, scrie mediafax.ro.

Anul trecut, Micaela Cappellini a scris o opinie pentru il Sore 24 ore cu privire la peștele sintetic care ar urma să facă înconjurul Europei. Aceasta subliniază faptul că acest pericol vine în contextul în care Nomad Foods, proprietarul Findus, a semnat un acord cu societatea californiană BlueNalu pentru a dezvolta în Europa piaţa de pește din culturi de celule.

După carnea sintetică, urmează peștele fals. Ce vor dezvolta în Europa

După carnea sintetică, pe masa consumatorilor europeni este pe cale să sosească şi peștele fals. File de peşte produs din culturi celulare, aparținând probabil unor specii de pești care sunt greu de reprodus sau, dimpotrivă, speciilor supraexploatate și care nu mai sunt durabile, arată Il Sole. 

Prima companie care s-a gândit la asta a fost gigantul Nomad Foods, proprietar, printre altele al mărcii Findus Italia, care tocmai a semnat un acord de colaborare cu start-up-ul californian BlueNalu pentru a explora lansarea de pește din culturi celulare în Europa, unde cererea pentru fructele de mare sănătoase și durabile este în continuă creştere. De fapt, Europa este cel mai mare importator de pește din lume, numai că cetățenii UE consumă acum de peste trei ori mai mult decât produc.

Cel dintre Nomad Foods și BlueNalu este primul acord de acest gen din Europa. Potrivit celor două companii, obiectivul este sustenabilitatea: prin producerea în laborator, este posibil să se garanteze disponibilitatea pe termen lung a peștilor de calitate la prețuri accesibile.

Industria alimentară se transformă

„Industria alimentară se află într-un moment de transformare – spune Stéfan Descheemaeker, CEO Nomad Foods – cererea consumatorilor de alimente hrănitoare și de înaltă calitate este în creștere, importanța durabilității nu a fost niciodată atât de evidentă și rolul tehnologiei în satisfacerea acestor nevoi este din ce în ce mai important.

Tehnologia revoluționară a BlueNalu ne va permite să lansăm în continuare produse din pește inovatoare și foarte gustoase, bune pentru oameni, bune pentru planetă și accesibile tuturor».