Tonifierea nervului vag anulează efectele stresului cronic asupra corpului. Și nu este nevoie decât de apă rece! Nervul vag este cunoscut și sub numele de nerv vagal. Are multe funcții vitale și este esențial pentru menținerea sănătății organismului.
Este nervul principal al sistemului nervos parasimpatic – sistemul „odihnă și digestie”. Dar, un nerv vag slăbit poate duce la oboseală cronică, depresie, probleme de gestionare a stresului și accese de anxietate severă.
Vestea bună: întărirea nervului vag poate fi de ajutor în remedierea acestor probleme. Iată ce au descoperit oamenii de știință.
Reglează digestia, sistemul imunitar și inflamația și starea de spirit
Conform site-ului Woman’s World, nervul vag este cel mai lung și cel mai complex dintre cele 12 perechi de nervi cranieni care își au originea în creier. Numele „vagus” provine din termenul latin pentru „rătăcire”, având în vedere că nervul vag „rătăcește” din creier în abdomen, trecând prin diferite organe precum inima, plămânii și tractul digestiv.
Nervul vag este responsabil pentru comunicarea dintre tractul gastrointestinal, inimă și alte organe. Acesta reglează digestia, sistemul imunitar și inflamația și chiar starea de spirit.
Ce face de fapt nervul vag
Când nervul vag este puternic și în formă, „tonifiat”, ajută organismul să înghită și să respire, să mențină ritmul cardiac și digestia, să regleze emoțiile și durerea și să controleze inflamația, explică neurologul Ilene Ruhoy.
Nervul vag transmite informații senzoriale despre starea organelor corpului către sistemul nervos central (SNC). Așadar, vă poate informa creierul ce face inima, cât de plin este stomacul și alte informații legate de funcțiile vitale ale corpului.
Un nerv vag slab ar putea fi de vină pentru probleme de stres
Nervul vag este, de asemenea, un jucător-cheie în sistemul nervos parasimpatic (PNS), calmând răspunsul de „luptă sau fugă” a corpului la stres. Conform lui Scott Noorda, specialist în medicină funcțională la Resolve Medical din Utah, nervul optimizează și energia și imunitatea. Semnalează când este timpul să „ te odihnești și să digeri”.
Dacă aveți probleme cu relaxarea și/sau aveți probleme cu stresul, un nerv vag slab ar putea fi de vină. Atunci când nervul vag slăbește, comunicarea dintre creier și corp se întrerupe. Deoarece transmite informații despre cât de bine funcționează corpul către centrii emoționali ai creierului, un nerv vag slăbit poate duce la epuizare, ceața creierului, anxietate și stare proastă de spirit.
De ce slăbește nervul vag
Cercetătorii de la Universitatea Columbia au descoperit că funcția nervului vag scade odată cu vârsta, în mod semnificativ între vârsta de 30 și 50 de ani. Și nu este cel mai important motiv pentru care nervul vagal slăbește. Expertul în medicină preventivă Paul Spector susține că factorii de stres zilnici sunt principalul vinovat pentru slăbirea nervului vag.
Perioadele prelungite de stres, de la conflicte familiale la griji financiare și presiuni la locul de muncă, pot determina organismul sa fie într-o stare constantă de luptă sau fugă. Acest răspuns la stres este controlat de sistemul nervos simpatic (SNS). În timp, stimularea crescută a SNS poate împiedica funcționarea sistemului nervos parasimpatic.
Deoarece 75% din fibrele PNS sunt găzduite în nervul vag, acest lucru scade și funcția vagului. Dr. Spector estimează că stresul cauzează disfuncționalități ale nervului vag la 90% dintre femei.
Apa rece poate vindeca nervul vag?
În timp ce stresul emoțional negativ are consecințe asupra nervului vag, există o formă bună de stres care contracarează răul. Hormeza este modalitatea corpului de a se adapta pozitiv la un factor de stres moderat, temporar. După cum notează cercetătorii în Current Psychology, expunerea la frig declanșează acest tip de stres benefic prin activarea nervului vag. Iată cum funcționează: impactul de întărire al temperaturilor reci acționează ca un stimul fizic pentru SNS.
Ca răspuns, PNS-ul care distruge stresul se activează și nervul vag este angajat. Asta are două beneficii importante: contracarează creșterea activității SNS, scăzând nivelurile cortizolului, hormonul de stres care dăunează nervului vag. În plus, activarea nervului vag îl menține tonifiat și sănătos pentru a evita viitoarele defecțiuni.
Sorbiți un pahar cu apă rece
Cercetările științifice au descoperit că sorbirea unui pahar cu apă foarte rece combate deshidratarea, care poate cauza degenerarea nervului vag.
Activitatea nervului vag a crescut cu 39% la persoanele care au băut un pahar cu apă cu gheață, indică un studiu publicat de Clinical Autonomic Research. Între timp, a scăzut cu 5% la cei care au băut apă la temperatura camerei.