Prof. Peter Openshaw este unul dintre cercetătorii din grupul de consultare ştiinţifică a Parlamentului britanic. Acesta a transmis că trebuie luate măsuri pentru protejarea persoanelor vârstnice deoarece viitorul vaccin s-ar putea să nu-i protejeze de infectare, conform theguardian.com

Vaccinarea trebuie să vizeze anumite grupuri de persoane

Potrivit unui document transmis către Camera Lorzilor, vaccinarea trebuie să vizeze anumite grupuri de persoane astfel încât să fie protejați cei cu adevărat vulnerabili.

„Uneori este posibil să protejăm un grup vulnerabil, vizând un alt grup şi acest lucru, de exemplu, se face în cazul gripei”, a explicat el.

Cercetătorul a explicat că oferind vaccinul antigripal nazal copiilor care, de cele mai multe ori nu fac forme severe de gripă, sunt protejați de fapt bunicii. De asemenea, prin imunizarea lucrătorilor din domeniul Sănătății şi serviciilor de îngrijire, se protejează în primul rând persoanele în vârstă care au cel mai mult contact cu aceştia.

Cum va acționa vaccinul

Arne Akbar, preşedintele Societăţii Britanice de Imunologie, a spus că „vaccinul îi va ajuta pe cei tineri şi asta va fi bine, pentru că aceştia nu îl vor transmite mai departe către persoanele vârstnice”. Dar şi el a adăugat că vaccinul nu va ajuta în mod direct grupul persoanelor vârstnice.

„Încă nu știm ce nivel de răspuns imunitar va fi necesar pentru a proteja oamenii împotriva Sars-CoV-2. Teste de eficiență ale vaccinului sunt în desfășurare. În cazul în care rezultatul este mai scăzut decât cel dorit după o singuro doză, este important să știm dacă administrarea a două doze va rezulta într-un răspuns imunitar mai puternic, care ar putea să protejeze mult mai mult”, este transmis într-o declarație.

Niciunul dintre cele 140 de vaccine care se află în pregătire nu ar putea fi perfecte

Sarah Gilbert, profesor de vaccinologie la Universitatea Oxford, conduce studiul vaccinului în cadrul instituției. Aceasta a spus Camerei Lorzilor că niciunul dintre cele 140 de vaccine care se află în pregătire nu ar putea fi perfecte, adăugând că un vaccin folositor nu trebuie să aibă o eficiență de 100%.

„Până și cu o acuratețe de 50%, am putea ajuta foarte mult la protejarea populației. Suntem optimiști că vom avea ceva și dacă este necesar, putem combina vaccinele pentru a obține ceva ce funcționează și mai bine”, a transmis aceasta.