O echipă de oameni de știință de la Institutul de Tehnologie Massachusetts crede că a descoperit o modalitate nu doar de a opri efectele devastatoare ale schimbărilor climatice, ba chiar de a inversa complet procesul. Soluția găsită de ei pare una simplă.
Bule de siliciu, scut suplimentar între planetă și razele soarelui
Practic, soluția descoperită de cercetătorii de la MIT implică crearea „mai multor bule de siliciu, asemănătoare unei pelicule subțiri” care ar fi apoi unite în spațiu, „ca o plută”. Pluta respectivă ar avea dimensiunea aproximativă a Braziliei și, dacă oamenii de știință au dreptate, ar putea oferi un scut suplimentar între planetă și razele dăunătoare ale soarelui.
Siliciul este materialul ales pentru bule. Acestea ar fi create în spațiu și înghețate înainte de a deveni scut de protecție. Desigur, cu timpul, acestea s-ar degrada. De aceea, ritmul în care ar trebui să fie înlocuite este încă analizat de oamenii de știință.
Scutul ar urma să fie poziționat în punctul Lagrange Soare-Pământ, adică punctul în care forțele gravitaționale ale Pământului și ale Soarelui vor acționa pentru a-l menține în poziție între ele, scrie Slashgear.
Puține riscuri de a modifica ecosistemele deja fragile
MIT susține, de asemenea, că metoda „nu ar interfera direct cu biosfera noastră și, prin urmare, ar prezenta mai puține riscuri de a modifica ecosistemele deja fragile”.
Încălzirea globală s-ar inversa complet
Oamenii de știință susțin că, dacă bulele de siliciu „deviază 1,8% din radiația solară incidentă înainte de a atinge planeta noastră”, încălzirea globală s-ar inversa complet. Conceptul se bazează pe munca astronomului Roger Angel, care, pentru prima dată, „a propus folosirea unor filme reflectorizante subțiri în spațiul cosmic”.
Există riscul ca totul să meargă prost? Aparent, consecințele nu sunt atât de grave, deoarece MIT descrie întregul proces ca fiind „utilizabil și complet reversibil”.
Implicațiile schimbărilor climatice
Națiunile Unite descriu schimbările climatice drept „schimbări pe termen lung ale temperaturilor și ale modelelor meteorologice”, admițând că mai mulți factori pot contribui la acest fenomen. Unii sunt naturali, cum ar fi erupțiile vulcanice și poziția Pământului față de Soare. Dar principala preocupare este efectul pe care oamenii îl au asupra temperaturilor globale.
Două rapoarte ONU – privind schimbările climatice şi privind biodiversitatea, din 2019 – au conchis că doar o transformare în profunzime a modului nostru de a produce, distribui şi consuma ar putea permite redresarea situaţiei. Ceea ce este o misiune cvasi-imposibilă, în cazul în care omenirea nu-şi schimbă modul de a percepe şi evalua natura, susține organizația.
ONU se așteaptă ca numărul refugiaților climatici să crească mult în următoarele decenii, pe măsură ce zonele planetei vor deveni nelocuibile.
O analiză publicată în British Medical Journal arată că implicațiile schimbărilor climatice asupra sănătății umane și pierderea biodiversității au fost recunoscute de multă vreme de experții medicali.
O nouă analiză a temperaturilor arată că Arctica se încălzește de peste patru ori mai repede decât rata încălzirii globale. Tendința a urcat brusc de două ori în ultimii 50 de ani, o constatare ratată de toate modelele climatice, cu excepția a patru dintre cele 39 de modele climatice.