Așa a apărut ideea ca, în lupta cu virusurile, să se dezvolte vaccinuri care pot fi inhalate sau chiar ingerate, nu injectate. Faptul că majoritatea infecțiilor virale și bacteriene pornesc de la suprafaţa mucoasei este considerat un atu pentru inducerea unui răspuns imun optim împotriva agenților infecțioși.
S-ar putea ca aceste vaccinuri să fie disponibile în următorii câțiva ani, în condițiile în care cercetătorii se concentrează asupra unor vaccinuri nazale sau orale, acestea din urmă putând fi „înghițite”.
Un astfel de vaccin este QYNDR, care a finalizat faza 1 a unui studiu clinic. Cercetătorii din Noua Zeelandă au nevoie, însă, de mai multe fonduri pentru a efectua studii mai detaliate și avansate care ar putea aduce vaccinul pe piață, scrie Cnet.
Vaccinul QYNDR reprezintă, de fapt, o modalitate mai blândă de a administra un ser, spune Kyle Flanigan, fondatorul producătorului QYNDR, US Specialty Formulations. Pe baza rezultatelor promițătoare ale studiilor clinice din Noua Zeelandă, se speră că QYNDR va fi o opțiune viabilă de protecție împotriva variantelor infinite ale COVID-19 care conitinuă să circule.
O mare provocare ca un vaccin să supraviețuiască, odată ce trece prin sistemul digestiv
„Este o mare provocare ca un vaccin să supraviețuiască odată ce trece prin sistemul digestiv”, a spus Flanigan. „Am reușit să ne dăm seama cum să facem ca un vaccin să treacă prin stomac și în intestin, să fie eficient și să inducem un răspuns imunitar adecvat”, a explicat el. Pentru a efectua studiile clinice suplimentare necesare și a putea fi dispobinibile pe piață, va fi nevoie de mai mulți bani.
Imunizarea la nivelul mucoaselor este diferită cea tradițională
Oamenii de știință speră că vaccinurile administrate la nivelul mucoaselor, nu numai că vor proteja împotriva bolilor severe și a decesului, dar vor reuși să prevină și infecțiile. Imunizarea la nivelul mucoaselor este diferită cea tradițională, deoarece intră prin membranele mucoase, fie în mucoasa care căptușește nasul (ca în cazul vaccinului nazal împotriva COVID-19), fie în intestin, (cum ar fi QYNDR).
Din cauza diferitelor tipuri de imunitate pe care le generează și a faptului că se face chiar acolo unde virusul intră în corp, vaccinurile administrate nazal au fost susținute ca opțiuni viabile pentru combaterea infecțiilor cu COVID-19.
Calea nazală a fost exploatată intens pentru dezvoltarea unor vaccinuri
Calea nazală a fost exploatată intens pentru dezvoltarea unor vaccinuri destinate protecţiei împotriva infecțiilor respiratorii și a celor cu transmitere sexuală. Vaccinurile sub forma spray-urilor nazale ar acoperi mai bine idea suprafețele mucoasei nasului, gurii și gâtului cu anticorpi de lungă durată și ar fi mult mai eficiente în prevenirea infecției și a răspândirii virusului.
Specialiștii compară acest tip de vaccinuri cu cele clasice prin modul în care se pun santinele la porți pentru a împiedica intrarea dușmanilor și încercarea de a-i alunga, după ce deja au luat cu asalt castelul.