Oamenii de știință produc un biocombustibil din ulei de gătit vechi la fel de eficient ca motorina

Un nou studiu publicat în Green Chemistry sugerează că o nouă metodă de producere a biocombustibililor din resturi de grăsime poate fi la fel de eficientă ca motorina și de 1000 de ori mai eficientă decât metodele actuale. Cercetătorii de la King’s College London și de la Laboratorul Național Brazilian de Bioenergii Regenerabile au utilizat enzime pentru a descompune acizii grași din uleiul de gătit în alchene, componenta de bază a combustibililor precum benzina și motorina.

Noul combustibil regenerabil, care poate fi obținut din resturi alimentare, poate reduce utilizarea combustibililor fosili. Biocombustibilii sunt o varietate de surse de energie fabricate din materiale organice regenerabile care provin din plante sau animale, cum ar fi uleiul vegetal.

Aceștia au fost prezentați ca o alternativă durabilă la combustibilii fosili, combustibilii derivați din deșeuri alimentare reducând gazele cu efect de seră cu până la 94%.

Acești combustibili conțin de obicei o mulțime de molecule de oxigen, care ard ineficient

Cu toate acestea, acești combustibili conțin de obicei o mulțime de molecule de oxigen, care ard ineficient. Pentru a compensa și a crea echivalenți ai motorinei, sunt necesare mai multe materii prime, ceea ce crește costurile de două ori față de combustibilii fosili.

Pentru a crea un combustibil mai eficient cu mai multe alchene active în, cercetătorii au modificat o enzimă numită P450 decarboxilază pentru a descompune acizii grași care se găsesc în deșeurile alimentare și a extrage oxigenul care se găsește în aceștia.

Enzima modificată a fost plasată într-o sare lichidă, în timp ce o lumină UV era îndreptată asupra ei, amestecându-se cu acizii grași pentru a activa reacția. Acest lucru a dus la o producție de alchene mult mai mare decât cea posibilă în apă. Eficiența îmbunătățită înseamnă că producția de combustibil necesită mai puțină energie și cantități mai mici de materii prime, îmbunătățind în mod dramatic durabilitatea.

Biotehnologia lor le permite să producă o varietate de combustibili

Dr. Leticia Zanphorlin, cercetător principal la Laboratorul Național Brazilian pentru Bioenergii Regenerabile, a declarat că biotehnologia lor le permite să se extindă la alte materiale regenerabile și să producă o varietate de combustibili, inclusiv benzină și kerosen pentru sectorul aviației.

Echipa speră că, prin stabilirea unei modalități de a evita cerința de apă a familiei de enzime P450, poate utiliza aceeași tehnologie pentru a îmbunătăți reacțiile chimice în diferite domenii, cum ar fi producția eficientă de produse farmaceutice.