În fiecare zi înghiţim particule foarte mici, câtedata microscopice, de plastic odată cu mâncarea, lichidele şi chiar cu aerul pe care îl tragem în piept. Un nou studiu arată că americanii mănâncă, beau şi inspiră între 74.000 şi 121.000 de micro-particule de plastic în fiecare an, scriu cei de la CNN. Mai mult, cei care beau numai apă îmbuteliată pot adăuga până la 90.000 de particule la totalul anual, potrivit studiului publicat în Environmental Science & Technology.
Efectul asupra sănătăţii nu este deocamdată cunoscut. Cercetările arată ca unele particule sunt destul de mici pentru a pătrunde în ţesuturi, acolo unde pot declanşa o reacţie auto-imună, sau pot elibera substanţe toxice absorbite din mediul înconjurător, inclusiv metale grele.
Particulele de plastic pot ajunge în organismul nostru prin alimente pentru că animalele care devin hrana noastră ingerează aceste particule care există în mediul lor de viaţă, dar şi din cauza contaminării alimentelor în timpul proceselor de producţie şi ambalare.