Oamenii de știință ruși experimentează cu călugări budiști „hibernarea” astronauților care zboară spre Marte
Yuri Bubeev, șeful Departamentului de Psihologie și Psihofiziologie al Institutului de probleme medicale și biologice al Academiei de Științe din Rusia, a recunoscut într-un interviu acordat presei ruse că a efectuat o serie de expediții științifice la vechile mănăstiri budiste din Tibet. Scopul acestor vizite a fost rezolvarea problemei supraviețuirii umane în condiții extreme, inclusiv zborurile spațiale de lungă durată, rezistența în spațiile mici ale capsulei spațiale şi rezistența corpului uman la radiații. Soluția ar fi un fel de „hibernare”, numită ştiinţific anabioză: o stare de activitate vitală redusă a organismului, o tehnică pe care călugării tibetani o stăpânesc la perfecţiune prin meditație, scrie rainews.it
Inducerea astronauților într-o stare de „somn prelungit” în timpul zborului ar permite obținerea inhibării metabolismului, condiţie în care organismul va folosi mai puține resurse, ceea ce foarte probabil îl va face mult mai rezistent la radiații.
O perioadă lungă de „hibernare” poate oferă şi beneficii de ordin psihologic – astronauții vor fi mai puțin agasaţi şi plictisiţi unii de ceilalţi şi nu vor exista conflicte interpersonale.
Sunt de neegalat în atingerea stărilor modificate de conștiință
Călugării budiști sunt de neegalat în atingerea stărilor modificate de conștiință. Din 2017 şi până în prezent, cu acordul lui Dalai Lama, Yuri Bubeev a făcut 3 călătorii în Tibet, fiind interesat în principal de practicile de modificare a conștiinței, stări la care se ajunge prin multe ore de meditație, izolare și intonare monotonă a unei mantre, timp în care se ajunge la o concentrare profundă a gândurilor. Oamenii de știință ruși, extrem de interesaţi de această stare modificată a conştiinţei, au studiat activitatea electrică a creierului celor mai avansați călugări practicanți. Astfel, din cei 100 de călugări voluntari, au fost aleşi 8 pentru experimentare. În cursul cercetării, s-a făcut o descoperire științifică: creierul meditatorului se poate deconecta complet de stimulii externi.
Dalai Lama a confirmat că tehnica similară cu anabioza se află și în arsenalul călugărilor din diferite mănăstiri, că se numește „delok”, dar că nu o stăpânesc mulţi oameni. O persoană perfect sănătoasă intră într-o stare semi-letargică, în anabioză, și după ceva timp revine la vitalitatea obişnuită. O astfel de practică ar fi ideală pentru zborurile spre Marte. Dalai Lama a fost de acord să împărtășească practica „delok” cu oamenii de știință ruși, însă mai întâi aceştia trebuie să ajungă la un nivel de înțelegere profundă a tehnicilor de meditație, pentru a putea face un transfer de la planul idealist la cel material. Un obiectiv care, cel puţin deocamdată, pare de neatins.
Sursă foto: Dreamstime