El a descoperit că multe din rutinele stilului de viață al oamenilor care trăiesc în aceste regiuni le sporesc, în mod natural, longevitatea. Cele mai importante lucruri sunt mișcarea zilnică, dieta bazată în mare parte pe legume, bogată în antioxidanți și nutrienți, dar și un simț puternic al comunității,
Ideea tinereții veșnice conduce o industrie de multe miliarde de dolari, cu produse anti-îmbătrânire, suplimente și diete pentru cei care speră că astfel vor trăi mai mult.
La începutul secolului XX, speranța medie de viață în Marea Britanie era de aproximativ 46 de ani. Astăzi, este mai aproape de 82 de ani. De fapt, trăim mai mult decât oricând, datorită progreselor medicale și îmbunătățirii condițiilor de viață și de muncă.
Cu toate acestea, se observă rate mai mari ale cazurilor de boli cronice și degenerative – bolile de inimă fiind în mod constant în fruntea listei, scrie The Conversation, citat the Greek Reporter.
Aceste puncte fierbinți ale longevității includ câteva alte zone din întreaga lume
Așa cum se știe, au fost descoperite anumite locații din întreaga lume în care există un procent mai mare de centenari care au o sănătate fizică și psihică remarcabilă. De exemplu, studiul AKEA din Sardinia, Italia, a identificat o „Zonă Albastră” (numită așa pentru că era marcată cu un stilou albastru), unde exista un număr mai mare de localnici care trăiau în zonele muntoase din centrul-est, care împliniseră 100 de ani, comparativ cu comunitatea mai largă din Sardinia.
Aceste puncte fierbinți ale longevității au fost extinse de atunci și include acum câteva alte zone din întreaga lume. Toate au, asemenea, un număr mai mare de oameni longevivi și sănătoși. Alături de Sardinia, aceste Zone Albastre sunt Ikaria, Grecia; Okinawa, Japonia; Nicoya, Costa Rica; și Loma Linda, California.
În afară de longevitate, oamenii care trăiesc în aceste zone par să împărtășească și alte caracteristici comune: fac parte dintr-o comunitate, au un scop in viață, consumă alimente hrănitoare și sănătoase, au un nivel scăzut de stres și fac exerciții fizice, zilnic.
Longevitatea ar putea fi legată și de mediul lor, fiind în mare parte rural (sau mai puțin poluat) sau datorită unor gene specifice longevității.
Cu toate acestea, studiile arată că genetica poate reprezenta doar aproximativ 20-25% din longevitate. Asta înseamnă că durata de viață a unei persoane este o interacțiune complexă între stilul de viață și factorii genetici, care contribuie la o viață lungă și sănătoasă.
Secretul se află în dietă?
Când vine vorba de dietă, fiecare Zonă Albastră are propria abordare, astfel încât un anumit aliment sau nutrient nu explică longevitatea remarcabilă observată. Cu toate acestea, o dietă bogată în alimente vegetale (cum ar fi legumele, fructele și leguminoase cultivate local) pare să fie destul de frecventă în aceste zone.
De exemplu, adventiştii de ziua a şaptea din Loma Linda sunt predominant vegetarieni. Pentru centenarii din Okinawa, aportul mare de flavonoide (un compus chimic care se găsește în mod obișnuit în plante) din cartofi dulci, soia și legume, a fost asociat cu o sănătate cardiovasculară mai bună – inclusiv niveluri mai scăzute de colesterol și incidență mai mică de accident vascular cerebral și boli de inimă.
Anumiți factori ai stilului de viață pot scurta lungimea telomerilor
În Nicoya, consumul de orez și fasole produse local a fost asociat cu o lungime mai mare a telomerilor. Telomerii sunt partea structurală de la sfârșitul cromozomilor, care ne protejează materialul genetic. Telomerii se scurtează de fiecare dată când o celulă se divide – așa că se scurtează progresiv pe măsură ce îmbătrânim.
Anumiți factori ai stilului de viață (cum ar fi fumatul și dieta proastă) pot scurta lungimea telomerilor. Se crede că lungimea telomerilor acționează ca un biomarker al îmbătrânirii. A avea telomeri mai lungi ar putea fi, parțial, legat de longevitate.
O dietă pe bază de plante nu este singurul secret. În Sardinia, de exemplu, carnea și peștele sunt consumate cu moderație, pe lângă legumele cultivate local și alimentele tradiționale, cum ar fi pâinea de ghindă, pane carasau (o pâine cu aluat), miere și brânzeturi moi.
De asemenea, se observă în mai multe zone din Zona Albastră includerea uleiului de măsline, a vinului (cu moderație – în jur de 1-2 pahare pe zi), precum și a ceaiului. Toate acestea conțin antioxidanți puternici, care ne pot proteja celulele de daune, pe măsură ce îmbătrânim.
Cel mai probabil, este vorba de o combinație a efectelor protectoare ale diverșilor nutrienți din dietele acestor persoane care ating suta de ani, lucru care explică longevitatea lor excepțională.