Un important medic din Capitală vine cu cel mai negru scenariu România. Ținând cont de numărul mare de pacienți confirmați cu coronavirus care au nevoie să fie internați la Terapie Intensivă, sistemul medical din țara noastră riscă, de la o zi la alta, să se apropie de limita la care nu va mai putea primi noi pacienți.
Radu Țincu, medic la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Floreasca din Capitală este de părere că sistemul medical din țară se apropie periculos de mult de limita la care nu va mai putea primi noi pacienți.
Acesta a mai spus că cel mai importat aspect este capacitatea pe care o are un spital, indicii epidemiologici fiind inutili dacă oamenii mor în fața spitalului. Medicul de la secția de Terapie Intensivă a vorbit și despre imaginile apărute în spațiul public cu pacienții de la Institutul Matei Balș tratați pe holul camerei de gardă.
„Cel mai important este ce capacitate are spitalul. Nu mă interesează indicii epidemiologici, dacă oamenii mor în fața spitalului. Va trebui să-i corelăm cu capacitatea sistemului sanitar de a-i prelua. Am văzut imaginile de la Balș din hol, peste trei săptămâni o să le vedem în curte și ulterior pe strada de lângă spital. Nu putem merge până în acel punct”.
Motivul pentru care mortalitatea este ridicată în România
Radu Țincu a mai explicat la Digi 24 motivul pentru care moratalitatea provocată de coronavirus este atât de ridicată în România. Acesta a spus că decesele de la ATI sunt cauzate de patologii cronice care nu au fost tratate în prealabil.
Mai mult decât, acesta a declarat că un alt aspect ține și de performața sistemului sanitar din România.
„Trebuie spus care e mortalitatea europeană. Ea variază între 60 și 80%, dar e modelată de capacitatea fiecărei țări de a gestiona. Văd doi factori. Patologiile cronice asociate. Toți vârstnicii din Europa au, dar severitatea și modul în care au fost îngrijiți diferă. Un bolnav cu hipertensiune care nu merge doi ani la medic se va degrada mult mai repede decât unul care merge lunar sau la trei luni pentru evaluările periodice.
Alt aspect ține de sistemul sanitar. Perspectiva este diferită. Cu cât vom ajunge mai repede la capacitatea maximă a sistemului sanitar, ceea ce se întâmplă, cu atât mortalitatea va crește, pentru că bolnavii vor aștepta mai mult pentru a fi preluați și vor fi mult mai degradați.
Dacă discutăm de performanța sistemului sanitar discutăm de două aspecte: spitale vechi, spitale supraaglomerate de pacienți, în care nu se pot implementa circuite funcționale și este evident că vom avea secundar infecții nosocomiale.
Discutăm și de un deficit de personal medical. Acesta este foarte real și se va reflecta în calitatea actului medical. Dacă zece pacienți ATI sunt îngrijiți de două asistente sunt îngrijiți într-un fel, dacă vor fi îngrijiți de zece, vor fi în alt fel”, a spus Radu Țincu, medic la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Floreasca din București.