Pentru a funcționa, Recall înregistrează tot ceea ce fac utilizatorii pe computer, inclusiv activitățile din aplicații, comunicările în cadrul întâlnirilor live și site-urile vizitate pentru cercetare. În ciuda criptării și stocării locale, noua caracteristică ridică mari probleme de confidențialitate pentru anumiți utilizatori Windows, arată Arstehnica.
Puteți utiliza Recall pentru a localiza conținutul pe care l-ați vizualizat pe computer
„Recall folosește capabilitățile avansate de procesare Copilot+ PC pentru a face imagini ale ecranului active, la fiecare câteva secunde”, spune Microsoft pe site-ul său. „Instantaneele sunt criptate și salvate pe hard disk-ul computerului vostru. Puteți utiliza Recall pentru a localiza conținutul pe care l-ați vizualizat pe computer folosind căutarea sau pe o bară de cronologie care vă permite să defilați prin instantanee”, explică Microsoft.
Utilizatorii pot accesa un lucru dintr-o anumită perioadă de timp, oferind context pentru evenimentul sau momentul pe care îl caută.
De asemenea, Recall permite utilizatorilor să caute prin întâlnirile de la teleconferința la care au participat și prin videoclipurile vizionate, folosind o funcție bazată pe inteligență artificială, care transcrie și traduce discuțiile.
Poate crea teren prielnic pentru încălcări grave ale confidențialității utilizatorilor
La prima vedere, funcția Recall pare că poate crea terenul prielnic pentru încălcări grave ale confidențialității utilizatorilor. În ciuda asigurărilor date de Microsoft, impresia persistă și la o a doua privire.
De exemplu, cineva care are acces la contul vostru de Windows ar putea folosi Recall pentru a vedea tot ce ați făcut recent pe computer. În acest caz, cele mai mari riscuri sunt pentru jurnaliști sau pentru cei considerați „inamici” ai guvernelor.
Microsoft spune că nu trebuie să ne facem griji
În ciuda preocupărilor legate de confidențialitate, Microsoft spune că indexul Recall rămâne local și privat pe dispozitiv, criptat într-un mod care este legat de contul unui anumit utilizator.
„Capturile de ecran Recall sunt legate doar la un anumit profil de utilizator. Recall nu le partajează altor utilizatori, nu le pune la dispoziție pentru vizualizare sau nu le folosește pentru direcționarea reclamelor. Capturile de ecran sunt disponibile numai pentru persoana al cărei profil a fost folosit pentru a se conecta la dispozitiv”, susține Microsoft.
Utilizatorii pot întrerupe, opri sau șterge conținutul capturat și pot exclude anumite aplicații sau site-uri. Recall nu va face capturi ale sesiunilor de navigare web InPrivate în Microsoft Edge sau conținut protejat prin DRM. Cu toate acestea, Recall nu va ascunde informațiile sensibile, cum ar fi parolele și numerele de cont financiar, care apar pe ecran.
Microsoft a explorat anterior o funcționalitate oarecum similară, cu caracteristica Timeline, din Windows 10, pe care compania a întrerupt-o în 2021.
De asemenea, Recall are unele asemănări evidente cu Rewind, o aplicație terță parte pentru Mac, care înregistrează activitățile utilizatorilor pentru redare ulterioară.
Utilizatorii vor trebui să achiziționeze unul dintre noile „PC-uri Copilot Plus”
Totul vine la pachet cu un preț. Pentru a utiliza Recall, utilizatorii vor trebui să achiziționeze unul dintre noile „PC-uri Copilot Plus” alimentate de cipurile Qualcomm Snapdragon X Elite, care includ unitatea de procesare neuronală (NPU).
În plus, există cerințe minime de stocare pentru rularea Recall, cu un minim de 256 GB de spațiu pe hard disk și 50 GB spațiu disponibil. Alocarea implicită pentru Recall pe un dispozitiv de 256 GB este de 25 GB și poate stoca aproximativ trei luni de capturi.
Utilizatorii pot ajusta alocarea în setările PC-ului, instantaneele vechi fiind șterse odată ce spațiul de stocare alocat este full.