Egiptenii au fost primii care au dezvoltat o superstitie privind numarul 13, dar, paradoxal, ca numar aducator de noroc. Acestia credeau ca sunt 12 trepte pe scara catre viata eterna, si al treisprezecelea pas inseamna trecerea, prin moarte, in vesnicie. In timpul Romei antice, 13 a inceput sa fie considerat de rau augur, crezandu-se ca provoaca distrugeri si decese. Cel mai puternic impact pentru superstitia din zilele noastre l-a avut totusi semnificatia numarului la Cina cea de taina, unde Iuda a fost al treisprezecelea oaspete la masa. Dupa 2000 de ani, superstitia pare sa fie mai raspandita ca oricand. In SUA si Europa, oamenii se tem de zilele de 13 mai mult decat de oglinzi sparte sau pisici negre. Frica de numarul 13, numita oficial „triskaidekaphobia”, a determinat excluderea acestuia din numerotarea camerelor de hotel, etajelor in zgarie-nori, locurilor in avion. Cand ziua de 13 cade vinerea, 8% din populatia SUA evita sa zboare cu avionul, sa candideze pentru slujbe, sa incheie afaceri sau sa se casatoreasca. Se estimeaza ca in fiecare an economia americana pierde un miliard de dolari din anulari ale biletelor de tren si avion, absenteism, reducerea substantiala a comertului. Psihologii cred ca oamenii folosesc superstitia ca pretext pentru propriile esecuri. Intrebarea este daca exista totusi dovezi care atesta ca evenimentele din 13 se afla complet si iremediabil sub controlul hazardului. Opiniile sunt, desigur, impartite.
Esecul misiunii Apollo XIII
Cel mai celebru exemplu oferit pentru potentiala influenta malefica a numarului 13 este lansarea misiunii spatiale Apollo XIII, pe 11.04.1970, data pentru care suma cifrelor este 13. Naveta a intrat in campul gravitational al Lunii dupa doua zile, adica in 13 aprilie, moment in care echipajul a constatat probleme grave in functionarea aparatului. Tuburile cu oxigen atasate au explodat in spatiu, limitand timpul posibil de supravietuire la doar trei ore. Echipajul a parasit modulul de comanda, ajungand cu greu inapoi pe Pamant, dupa patru zile.
Domeniul tehnologiei informatice nu a ramas neafectat de superstitiile populare. Pana in anul 1988 fiecare aparitie a unui virus se trata in functie de caz. Crearea primului Anti Virus Toolkit este strans legata de o epidemie ampla de infestare cu virusi inregistrata in anul 1988. Este vorba despre celebrii virusi Stoned, Casacade si Jerusalem si despre virusul care sterge fisierele in zilele de vineri 13. Prima zi de vineri a anului 1989 a fost 13 ianuarie cand s-a inregistrat si prima epidemie serioasa. In luna martie, un scotian care se autointitula Fred Vogel a contactat cercetatori din Marea Britanie si le-a comunicat ca a gasit peste tot in hard-discul sau acest virus, ca se numea Datacrime si ca se va declansa din nou in ziua de 13 a lunii urmatoare. Dupa dezasamblare, s-a constatat la inceput ca el se putea declansa in orice zi dupa 12 octombrie, eliminand tabela de alocare a fisierelor si lasand utilizatorul fara nici o data.
Apoi, la o analiza mai atenta, s-a decis ca era vorba de un virus nerezident in memorie si cu mici sanse de a se raspandi. Revistele care au publicat analiza au exagerat povestea, conchizand ca dupa 12 octombrie se va declansa epidemia. Pe 13 octombrie, vineri, epidemia a fost acuzata in SUA, Olanda si la Royal National Institute for Blind (RNIB) din Londra. Se pare ca nu Datacrime era vinovat, dar la RNIB epidemia a fost inregistrata ca un mare dezastru.
Anul 2001 a debutat cu doua mari tregedii pentru El Salvador, punand mica sa economie in dificultatea de a-si reveni cu greu din socurile suferite. In data de 13 ianuarie, un cutremur de magnitudine 7,6 pe scara Mercalli, cel mai mare din istoria tarii, a ucis peste 700 de persoane, distrugand aproximativ 250.000 de locuinte. Pagubele totale au fost estimate la peste un miliard de dolari.
Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, o luna mai tarziu, pe 13 februarie, un alt cutremur seismologic, de magnitudine 6,1-6,6 pe scara Mercalli, a ucis aproximativ 500 de persoane, lasand alte cateva mii fara adapost. Presa din tara si strainatate considera ca tragediile ar fi fost mai usor de suportat intr-o economie peformanta.
In Romania, ghinionul este asociat cu numarul 13 si ziua de marti. In general, acestea sunt momentele in care masinile nu pornesc si calculatoarele se intrerup inainte ca documentele sa fie salvate. Efecte dezastruoase asupra economiei nu s-au inregistrat.
Mari dezastre intamplate in zile de 13 ale secolului XX
13 ianuarie 1982 Zborul Air Florida 90 s-a prabusit peste un pod la scurt timp dupa decolarea de pe aeroportul Washington National, din cauza ghetei acumulate pe aripi. S-au inregistrat 76 de victime.
13 ianuarie 1915 Cutremur cu aproape 30.000 de victime in Avezzano, Italia.
13 februarie 1945 In Dresda, operatiunea Thunderclap ucide 100.000 de persoane in urma unui raid cu 650.000 bombe incendiare.
13 mai 1957 La Sverdlovsk, in URSS, un tanc cu deseuri radioactive a explodat intr-un avion de arme nucleare, emitand radiatii de 50 milioane de Curie. Zona contaminata a fost abandonata pentru 17 ani.
13 iunie 1991 Trei persoane au fost lovite mortal de fulger in timpul unui
campionat de golf in Chaska, Minnesota, SUA.
13 iulie 1977 La New York, o cadere de energie electrica lasa intregul oras pe intuneric.
13 august1984 200 de persoane s-au inecat in urma scufundarii unui vapor in Sabah, Malaezia.
13 septembrie 1922 Sute de victime in urma unui incendiu ce a distrus un oras intreg in Smyrna, Asia Mica.
13 octombrie 1997 Un autobuz a cazut intr-o prapastie ucigand 43 de persoane in St. Joseph de la Rive, Quebec.
13 noiembrie 1997 In Somalia, 564 persoane s-au inecat in raul Juba, in urma inundatiilor ce continuau din luna octombrie.
13 decembrie 1982 Coliziunea a doua trenuri ucide 23 persoane in Bosanka Krupa, Iugoslavia.
Sursa: https://disasterium.com