''Astăzi, 3 februarie 2017, doamna procuror Oana Andrea Schmidt – Hăineală a solicitat primului-ministru al României încetarea calităţii deţinute în cadrul Ministerului Justiţiei, respectiv de secretar de stat'', informează un comunicat al MJ.

Tot vineri, secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a Oanei Schmidt-Hăineală şi a lui Constantin Sima, în urma unei solicitări a procurorului general al României, Augustin Lazăr.

Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis vineri încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a Oanei Schmidt-Hăineală şi a lui Constantin Sima, în urma unei solicitări a procurorului general al României, Augustin Lazăr.

Secţia pentru procurori a luat în discuţie 'Nota Direcţiei resurse umane şi organizare privind încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a lui Constantin Sima, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi a Oanei Andrea Schmidt – Hăineală, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău'.

Joi, Augustin Lazăr a solicitat CSM încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a procurorilor Oana Schmidt-Hăineală şi Constantin Sima, în contextul anchetei DNA referitoare la elaborarea actelor normative privind modificarea Codurilor penale şi graţierea.

În 16 ianuarie, Oana Schmidt – Hăineală şi Constantin Sima au fost numiţi secretari de stat în Ministerul Justiţiei.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, pe 5 ianuarie, detaşarea în MJ a procurorului Oana Schmidt-Hăineală de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, începând cu data de 7 ianuarie, pentru o perioadă de trei ani. De asemenea, Secţia a hotărât detaşarea în MJ a procurorului Constantin Sima de la Parchetul General, pe o perioadă de trei ani, începând cu 11 ianuarie.

Direcţia Naţională Anticorupţie a informat joi că s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative, iar în prezent se efectuează acte procedurale.

Ministerul Justiţiei primise miercuri o solicitare din partea DNA de a transmite, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea şi emiterea celor două acte normative care modifică legislaţia penală.

 

Florin Iordache: Cererea de încetare a detaşării la MJ a Oanei Schmidt-Hăineală şi a lui Constantin Sima nu are temei juridic

Cererea de încetare a detaşării la Ministerul Justiţiei a Oanei Schmidt-Hăineală şi a lui Constantin Sima nu are temei juridic, a apreciat vineri ministrul Florin Iordache.

'Fără îndoială nu, asta am şi spus în cadrul dezbaterilor, acolo, avem un regulament şi cred că CSM-ul este primul care trebuie să respecte acel regulament. Dacă în regulament se spune că revocarea se poate face numai la cererea ministerului, plus cel care a solicitat, respectiv cei doi magistraţi, fără îndoială această solicitare nu-şi are un temei juridic', a declarat Florin Iordache, după şedinţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Secţia pentru procurori din cadrul CSM a decis, vineri, încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a Oanei Schmidt-Hăineală şi a lui Constantin Sima, în urma unei solicitări a procurorului general al României, Augustin Lazăr.

Secţia pentru procurori a luat în discuţie 'Nota Direcţiei resurse umane şi organizare privind încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a lui Constantin Sima, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi a Oanei Andrea Schmidt – Hăineală, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău'. AGERPRES