Acesta susţine că lipsa de educaţie reprezintă principalul risc cu care se confruntă participanţii la fondurile de pensii din Pilonul II, iar dacă oamenii nu înţeleg acest sistem "nu vor face presiuni" asupra autorităţilor pentru consolidarea şi dezvoltarea acestuia în avantajul lor.
Mircea Oancea susţine că există riscul şi în România ca fondurile de pensii de pe Pilonul II să fie anulate, la fel cum s-a întâmplat în Ungaria sau parţial, în Polonia.
"Eu văd o păstrare în limitele actualei performanţe, care din păcate va fi în scădere din cauza structurii portofoliilor. Acestea sunt, după părerea mea, foarte conservatoare şi conţin în proporţie de aproximativ 70% instrumente cu venit fix şi unde titlurile de stat au ponderea cea mai mare. Acest lucru poate fi echilibrat prin evoluţia acţiunilor pe piaţa bursieră. În momentul de faţă evoluţia este favorabilă, dar eu mă aştept la o volatilitate accentuată în cursul anului 2017 în privinţa evoluţiei acţiunilor, ceea ce se va reflecta şi în evoluţia randamentelor, pentru că activele fondurilor de pensii sunt evaluate la piaţă. Fondurile de pensii deţin acţiuni între 15 şi 20% (din valoarea activului n.r.) ceea ce nu influenţează în proporţie foarte mare evoluţia randamentelor", a spus Oancea.
"Din câte am văzut din comunicatul Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) au raportat un randament mediu anualizat de 9%. Avem 9 ani de administrare pe Pilonul II şi aproape 10 ani pe pilonul III. La momentul de faţă este un randament bun, dar nu există nicio garanţie că această evoluţie se va păstra pe viitor şi eu aici văd nişte riscuri importante în ceea ce priveşte riscul administrării activelor care sunt cauzate de legislaţia primară şi secundară. După părerea mea această legislaţie ar trebui actualizată pentru a reflecta evoluţia sistemului de pensii, dar şi evoluţia economiei. Ar trebui să se reflecte această reglementare prin diversificarea portofoliului investiţional care ar face să se ofere mai multe posibilităţi de gestiune a riscului. După părerea mea cea mai bună gestiune a riscului investiţional o reprezintă diversificarea scadenţelor, instrumentelor, iar aceasta nu se poate face decât prin diversificarea cadrului investiţional", a mai spus directorul general al FGDSPP.
AGERPRES