Din aprilie, când s-a declarat candidat pentru un nou mandat de patru ani la alegerile din noiembrie 2012, Obama participă periodic la reuniuni electorale de strângere de fonduri. Staff-ul de campanie al preşedintelui american a anunţat pe 13 iulie că acesta a strâns deja 86 milioane de dolari în trimestrul al doilea al lui 2011, mai mult decât dublul sumei strânse în ansamblu de către candidaţii la învestitura republicană.

Dar, de la începutul lunii iulie, aceste evenimente s-au rărit.

Potrivit unui responsabil de campanie, preşedintele a renunţat îndeosebi la o deplasare în California, unde trăiesc donatori generoşi ai partidului, şi la Seattle.

O altă reuniune de strângere de fonduri, la domiciliul celebrului producător de film Harvey Weinstein la New York, a fost şi ea amânată la începutul lunii august, potrivit responsabilului, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, confirmând o informaţie apărută în Chicago Sun-Times.

Obama urma să participe luni seara la două reuniuni de strângere de fonduri la Washington. Una a fost anulată, iar la cealaltă Obama va fi reprezentat de vicepreşedintele Joe Biden, a indicat responsabilul.

În fine, o mare adunare prevăzută să aibă loc la Chicago, fieful electoral al lui Obama, la 3 august, cu o zi înainte de ziua de naştere a preşedintelui, care va împlini 50 de ani de viaţă la 4 august, este suspendată din cauza negocierilor, potrivit sursei.

Obama este în prezent angajat în negocieri cu aleşi din Congresul dominat parţial de adversarii săi republicani privind creşterea plafonului datoriei. Mai sunt opt zile până la data de 2 august, când, potrivit Trezoreriei, SUA riscă să intre în incapacitate de plată, şi luni nu se întrevedea nici o ieşire din criză.
SURSA: Agerpres