Barack Obama a fost declarat castigator al alegerilor prezidentiale din SUA, cu o saptamana inainte ca acestea sa aiba loc.

Publicatia New Mexico Sun News, un ziar bilunar titreaza pe prima pagina „Obama Wins!”. Acest lucru s-a intamplat din cauza faptului ca urmatoarea editie a ziarului urmeaza sa apara in data de 8 noiembrie, la patru zile dupa alegeri. De aceea, editorii acestei publicatii au decis sa riste si sa declare in avans castigatorul pentru acest scrutin electoral.

Ziarul a decis sa-l aleaga pe democratul Barack Obama pentru ca acesta conduce momentan cu 6,7 procente cursa electorala in fata contracandidatului sau republican, John McCain.

Situatia privind procentajele celor doi candidati a fost prezentata de catre un sondaj al RealClearPolitics.com, potrivit caruia Obama conduce si in cateva state cheie.

„Cand vine vorba de anuntarea castigatorului alegerilor prezidentiale, orice publicatie vrea sa fie prima. New Mexico Sun News poate afirma cu certitudine ca de aceasta data este prima publicatie care a anuntat castigatorul”, au declarat reprezentantii ziarului. Acestia au precizat ca alegatorii trebuie sa mearga oricum la vot, cu toate ca deznodamantul alegerilor le-a fost deja prezentat.

Totusi, decizia publicatiei New Mexico Sun News risca sa repete greseala monumentala din 3 noiembrie 1948, cand Chicago Tribune titra pe prima pagina ca „Dewey l-a invins pe Truman”. In realitate, dupa numararea voturilor, castigator al alegerilor din acel an a fost declarat candidatul democrat Harry S. Truman, in timp ce candidatul republican Thomas E. Dewey a ramas cu victoria numai pe prima pagina din Chicago Tribune.

Sursa: Telegraph