SUA ‘trebuie să-i apere pe copii de violenţa armată’. ‘Vocile lor trebuie să ne oblige la această schimbare. /…./ Nu mai putem amâna’ o acţiune pentru controlul circulaţiei armelor. ‘Cu fiecare zi care trece, numărul celor ucişi în violenţe cu arme va continua să crească’, a spus şeful statului.
‘Trebuie să ne gândim la responsabilitatea noastră de a ne ocupa de copii şi de a-i apăra de rău. Este principala sarcină a societăţii noastre, să facem astfel încât să asigurăm securitatea copiilor noştri’, a subliniat Obama.

‘Pachetul’ anunţat cuprinde, între altele, un apel către Congres /legislativul SUA/ de a interzice armele de asalt de tip militar şi încărcătoarele de capacitate mare. De asemenea, liderul de la Casa Albă a anunţat semnarea a 23 de decrete – care nu mai au nevoie de aprobarea parlamentului – legate de controlul armelor, între care unele ce urmăresc îmbunătăţirea accesului la date pentru a verifica antecedentele cumpărătorilor de arme.

Preşedintele american a menţionat însă că, ‘pentru ca schimbarea să fie reală şi durabilă’, este nevoie de o acţiune din partea Congresului, şi mai mult, acesta trebuie ‘să acţioneze rapid’.

Între măsurile propuse care vor avea nevoie de aprobarea legislativului se numără verificarea obligatorie a antecedentelor cumpărătorilor de arme, la toate tranzacţiile – în contextul în care, potrivit unor studii, aproape 40% din toate vânzările au loc în sectorul privat, scutit de la astfel de verificări; reinstituirea şi înăsprirea interdicţiei federale privind comercializarea de puşti de asalt de tip militar care a fost în vigoare în perioada 1994 – 2004, şi după finalul căreia peste o treime din secţiile de poliţie au raportat creşteri ale infracţiunilor cu astfel de arme; reinstituirea interdicţiei privind cartuşierele cu peste 10 focuri; interzicerea deţinerii de muniţie antiblindate, cu excepţia personalului din armată şi ministerul public; înăsprirea pedepselor pentru trafic de arme; un program de granturi în valoare de 30 de milioane de dolari pentru statele federale destinat implementării de planuri de urgenţă în şcoli; menţinerea pe străzi a 15.000 de poliţişti, o măsură solicitată de Casa Albă şi cu un cost estimat de 4 miliarde de dolari; alocarea sumei totale de 150 de milioane de dolari pentru angajarea în şcoli de psihologi, asistenţi sociali şi consilieri; cuprinderea a 750.000 de tineri în programe vizând identificarea precoce a afecţiunilor mintale şi trimiterea lor la tratament.

Între măsurile pe care ar urma să le ia personal Obama se numără lansarea unei campanii naţionale privind ‘deţinerea responsabilă de arme’ şi lansarea de cercetări privind cauzele şi prevenirea violenţei armate, studii de care se vor ocupa Centrul pentru controlul bolilor şi agenţiile de ştiinţă din administraţie.

De asemenea, preşedintele american l-a numit director al Biroului pentru alcool, tutun, arme şi explozibili /ATF/ pe Todd Jones, în prezent director interimar al agenţiei. ATF nu are director de şase ani, iar Asociaţia naţională a puştilor, cel mai mare grup din SUA ce militează pentru dreptul la arme, a făcut presiuni în scopul slăbirii autorităţii acestei agenţii, notează Reuters.
Sursa: Agerpres