Potrivit acestui sondaj, cel mai aproape de Obama în preferinţele electoratului american se află fostul guvernator de Massachusetts Mitt Romney, dar la o diferenţă considerabilă, de 13 puncte procentuale, diferenţa de la 51% la 38% dintre intenţiile de vot.

Sondajul a fost realizat după ce, săptămâna trecută, au fost date publicităţii ultimele statistici care indică faptul că revenirea economiei din criză are loc mult mai lent decât se prevăzuse.

Cifrele privind piaţa muncii publicate vinerea trecută în SUA au arătat că angajările au scăzut în luna mai şi că rata şomajului a urcat din nou, pentru a două lună consecutiv, la 9,1%, cel mai ridicat nivel de la începutul anului, date ce subliniază creşterea lentă a economiei americane, afectată de preţul ridicat al energiei şi de efectele cutremurului din Japonia.

De asemenea, sondajul arată că Romney se clasează pe locul doi în preferinţele alegătorilor republicani, după Sarah Palin, fosta guvernatoare de Alaska – 20%, faţă de 22% din preferinţele de vot. Sarah Palin însă nu a anunţat deocamdată dacă va candida pentru cursa din 2012.

Nivelul de aprobare generală a lui Obama a crescut totodată faţă de luna precedentă, la 50%, mai relevă studiul realizat de Reuters şi institutul Ipsos.

În acelaşi timp însă, 60% dintre americani sunt de părere că ţara merge într-o direcţie greşită, iar 35% consideră că SUA se îndreaptă în direcţia cea bună.

Sondajul Reuters/Ipsos a fost efectuat între vinerea trecută şi luni, telefonic, pe un eşantion de 1132 americani, cu o marjă de eroare de 3%.

Într-un alt sondaj realizat pentru cotidianul Washington Post şi canalul de televiziune ABC, difuzat marţi, Mitt Romney este creditat cu 49 la sută din voturi, faţă de 46 la sută pentru Barack Obama, dacă alegerile prezidenţiale s-ar desfăşura în prezent şi într-un singur tur de scrutin.
SURSA: Agerpres