Obama, care a privit prin binoclu în Nord (Coreea de Nord n.r.) în timpul turului său de ieri în zona demilitarizată, a discutat în cadrul unei întâlniri cu preşedintele sud-coreean Lee Myung Bak. El va purta discuţii azi cu preşedintele Rusiei Dimitri Medvedev şi cu preşedintele Chinei Ju Jintao în cadrul summitului privind securitatea nucleară. Dicuţiile se vor axa pe metodele prin care materialele fisionabile să fie ţinute departe de mâinile teroriştilor.
Kim, care a preluat puterea după moartea tatălui său din decembrie, pune în pericol 240.000 tone de mâncare trimisă ca ajutor din SUA, în condiţiile în care mulţi oameni din ţară mor de foame. Obama, care se va confrunta cu alegeri în acest an, se foloseşte de călătoria sa pentru a creşte presiunea pe Coreea de Nord şi Iran în legătură cu programele lor nucleare.
Lansarea rachetei "ar constitui o violare directă a angajamentelor şi obligaţiilor Coreei Nord" şi "compromite serios perspectivele negocierilor viitoare". "Coreea de Nord nu va realiza nimic prin ameninţări şi provocări".
În prezent sunt 28.500 de militari americani în Coreea de Sud, pregătiţi pentru a se confrunta cu armata nord-coreeană. Aceasta din urmă şi-a masat 70% din efectivele sale de uscat de-a lungul celor 90 de kilometri ai Zonei Demilitarizate, incluzând circa 250 de lansatoare cu rază lungă, capabile să lovească zona capitalei Seul, potrivit forţelor americane din Coreea.