Preşedintele american, Barack Obama, a propus miercuri să investească 300 de milioane de dolari în infrastructura publică din Statele Unite, mijloc, în opinia sa, de a stimula creşterea economică şi piaţa forţei de muncă, dar care se loveşte de ostilitatea republicanilor din congres, transmite AFP.
'Una din cele mai bone modalităţi şi una dintre cele mai rapide pentru a crea locuri de muncă bune este să reconstruim infrastructura din Statele Unite', a afirmat liderul de la Casa Albă în cursul unei deplasări la un depozit de trenuri renovat din oraşul Saint Paul (Minnesota, nord). El a lansat un apel Congresului să aprobe un buget care să finanţeze asemenea lucrări şi 'ar susţine milioane de locuri de muncă'. Legea actuală de finanţare a transporturilor expiră în septembrie, iar secretarul Transporturilor, Anthony Foxx, a avertizat miercuri în legătură cu efectele lipsei creditelor.
Barack Obama a cerut de mulţi ani Congresului, unde adversarii săi republicani controlează Camera Reprezentanţilor, să acorde bugete mai importante infrastructurii, în special transportului public. El a propus să finanţeze jumătate din acest plan, estimat la 300 de milioane de dolari, prin revizuirea codului fiscal pentru companii, de asemenea, de mult timp un obiectiv al administraţiei sale contestat de conservatori.
Anii electorali sunt de obicei puţin favorabili iniţiativelor legislative ambiţioase. Or, întreaga Cameră şi o treime din Senat vor fi reînnoite în noiembrie cu ocazia alegerilor de la jumătatea mandatului. Preşedintele Barack Obama, care a promis la sfârşitul lui ianuarie, cu ocazia discursului privind Starea Uniunii, să acţioneze la nevoie pe cale reglementară, a anunţat miercuri deblocarea a încă 600 de milioane de dolari pentru a finanţa împrumuturi legate de transporturi. Astfel de împrumuturi au fost incluse în planul masiv de relansare a economiei (800 de miliarde de dolari) pe care liderul administraţiei de la Washington l-a făcut să fie adoptat în primele săptămâni ale preşedinţiei sale, în 2009, pentru a contracara efectele recesiunii.
Planul, criticat de republicani, 'a funcţionat, indiferent ce spune toată lumea', a declarat miercuri preşedintele american. Rata şomajului a scăzut în ianuarie la 6,6% din populaţia activă, faţă de 10% la apogeul crizei, după ce fusese de 5% la începutul lui 2008.
Sursa: Agerpres