Preşedintele american s-a întâlnit în Sala de Consiliu a Casei Albe cu principalii lideri ai Congresului, aliaţii săi democraţi ce controlează Senatul, precum şi cu adversarii republicani majoritari în Camera Reprezentanţilor.

Este vorba despre un acord în Congres pentru a ridica plafonul legal al datoriei ţării. Parlamentul trebuie să voteze absolut această măsură înainte de 2 august, în caz contrar, guvernul federal nu se va mai putea împrumuta pentru a-şi finanţa deficitul, cu consecinţe "imprevizibile" pe pieţe şi asupra economiei mondiale, potrivit preşedinţiei.

Însă opoziţia republicană refuză să ridice acest plafon dacă administraţia democrată nu se angajează în schimb să reducă cheltuielile publice cu o valoare cel puţin echivalentă. Dar democraţii refuză să reducă cheltuielile sociale şi pledează din contră pentru creşterea impozitelor pentru cei mai bogaţi, aminteşte AFP.

Încercând să ajungă la un compromis, administraţia Obama a propus în aprilie să reducă deficitul cu 4.000 de miliarde de dolari pe zece ani, prin combinarea reducerilor de cheltuieli şi creşterea impozitelor.

Dar într-un comunicat difuzat sâmbătă seara, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul John Boehner, a respins această ambiţie.

Aceasta înseamnă o revenire la un proiect anterior de a reduce deficitul limită de 2.400 de miliarde de dolari pe 10 ani. În replică, democraţii au acuzat dreapta că preferă să apere fiscalitatea celor mai bogaţi în lupta împotriva deficitului.

Tot duminica seara, Casa Albă a anunțat că în această dimineață, președintele SUA  va participa la o conferinţă de înainte de a se reîntâlni cu şefii Congresului pentru reluarea negocierilor asupra ridicării plafonului datoriei.

"Liderii Congresului vor reveni mâine /luni/ la Casa Albă pentru noi discuţii, preşedintele va participa la o conferinţă de presă dimineaţă", a declarat directorul de comunicaţii al preşedinţiei, Dan Pfeiffer, în contul său oficial pe Twitter, la sfârşitul întâlnirii din timpul serii între Obama şi parlamentari.
Sursa: Agerpres