Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a promis azi să creeze sau salveze, în această vară, peste 600.000 de locuri de muncă prin accelerarea programului de stimulare economică de 787 miliarde de dolari lansat în luna februarie.

Agenţiile federale vor rula miliarde de dolari către investiţii în lucrări publice, şcoli şi programe de angajări pe perioada vacanţei de vară pentru tineri, conform Mediafax.

Obama accelerează astfel programul de stimulare economică, introdus cu scopul declarat de a salva şi crea locuri de muncă, în timp ce consilierii de la Casa Albă au estimări din ce în ce mai sumbre în ceea ce priveşte efectele pozitive ale planului asupra şomajului, care a înregistrat în luna mai maximul ultimilor 26 de ani, 9,4%.

O mare parte din măsurile de stimulare anunţate luni de Obama sunt deja în derulare şi includ, printre altele, câteva sute de proiecte de mentenanţă pentru baze militare, circa 1.600 de contracte pentru îmbunătăţiri de drumuri şi aeroporturi şi fonduri federale ce vor fi alocate de autorităţile statale pentru 135.000 de noi posturi de profesori, directori de şcoli şi personal auxiliar pentru învăţământ.

Vara, ideală pentru lucrările în construcţii

Administraţia americană consideră perioada de vară ca fiind cea mai potrivită pentru cheltuieli de stimulare economică, deoarece vremea bună permite execuţia mai multor lucrări de construcţii.

Obama a promis, astfel, pentru această vară, accelerarea ritmului în care fondurile alocate programului de 787 miliarde de dolari vor fi cheltuite, pentru a susţine economia şi a crea mai multe locuri de muncă.

Preşedintele SUA susţine că programul de stimulare economică a salvat sau creat, până în prezent, circa 150.000 de locuri de muncă, deşi guvernul a raportat creşterea numărului de şomeri cu peste 1,6 milioane de persoane de la introducerea iniţiativei, în februarie.

SURSA: Mediafax