În alocuţiunea sa săptămânală transmisă la radio şi pe internet, preşedintele american a recunoscut că preţul carburantului, care depăşeşte în anumite zone 4 dolari pe galon (3,78 litri), este una dintre cele mai importante cheltuieli care apasă asupra gospodăriilor americane.
„Aceste creşteri ale preţului petrolului sunt adesea temporare şi deşi nu există un răspuns cert pentru a rezolva problema, putem lua anumite măsuri de bun simţ”, a apreciat el.
Preşedintele şi-a luat angajamentul că va creşte producţia internă de petrol, întărind măsurile de securitate pentru mediu.
„Pentru a realiza acest lucru, voi cere ministerului de interne să acorde în fiecare an noi liceţe de exploatare a rezervei naţionale de petrol din Alaska, respectând zonele sensibile”, a precizat Obama.
Un responsabil al administraţiei a precizat nu va fi autorizat niciun foraj în Rezervaţia naturală a Arcticii, contrar celor solicitate de republicani.
Până în prezent, licenţele de exploatare a rezervei naţionale din Alaska erau eliberate periodic, dar nu pe o bază anuală.
În plus, preşedintele SUA a propus accelerarea prospecţiilor pentru descoperirea de noi zăcăminte de petrol în largul coastelor americane de la Atlantic, creşterea numărului licenţelor de exploatare în Golful Mexic şi crearea de măsuri de stimulare pentru companiile petroliere care fac mai mult pentru exploatarea licenţelor deja obţinute.
Barack Obama a lansat încă din martie 2010 ideea de accelera forajele, dar şi-a schimbat părerea după mareea neagră provocată de explozia unei platforme petroliere în Goful Mexic.
Pe de altă parte, în această săptămână liderul de la Casa Albă a cerut Congresului să suprime subvenţiile pentru companiile petroliere, care costă în fiecare an guvernul american 4 miliarde de dolari.