Președintele Barack Obama a câștigat un nou mandat de patru ani la Casa Albă cu 303 de voturi electorale, după ce și-a adjudecat Ohio, unul din statele cheie, şi Virginia. Obama are cu 33 peste pragul de 270 de care avea nevoie pentru a rămâne la Casa Albă. Un candidat are nevoie de 270 de voturi în colegiul electoral pentru a câștiga cursa prezidențială.
UPDATE
"Suntem o familie americană. În aceste alegeri, voi, poporul american, ne-aţi reamintit că deşi ne-a fost greu, ne-am ridicat şi ne-am revenit. Ştim că, pentru noi, ceea ce e mai bine urmează să vină. Vreau să îi mulţumesc fiecărui american care a participat la alegeri. Fie că aţi votat pentru prima oară, fie că aţi stat la cozi. Fie că aţi mers la locul de votat sau aţi ridicat telefonul. Fie că aţi afişat un sticker cu Obama sau cu Romney. L-am felicitat pe Mitt Romney pentru campania sa. Lupta dintre noi a fost dură. Familia Romney a oferit totul serviciului public", a spus Barack Obama în faţa a mai multor mii de susţinători democraţi în Chicago, scrie
"Sunt mai hotărât şi mai inspirat pentru al doilea mandat. Vreau să mă concentrez asupra locurilor voastre de muncă acum. Ce e mai bun urmează să vină", a mai spus preşedintele SUA.
"Sunt plin de speranţă în această seară deoarece am văzut spiritul Americii. Multe firme mici şi-au tăiat din venituri pentru a oferi locuri de muncă. Am văzut cum a fost reconstruit New Jersey şi New York-ul după o furtună uriaşă", a mai spus Obama.
Tot marţi, alegătorii americani au mai decis întreaga componenţă a Camerei Reprezentanţilor (435 de membri) şi 33 din cele 100 de mandate în Senat. Potrivit estimărilor televiziunilor americane, se aşteaptă ca democraţii să-şi păstreze majoritatea fragilă în Senat, în timp ce republicanii vor deţine în continuare controlul în Camera Reprezentanţilor.
Barack Obama a fost reales în ciuda faptului că SUA traversează cea mai gravă criză economică din ultimii 80 de ani. Şomajul este de asemenea unul ridicat.
Obama vrea să continue politica de întărire a supravegherii şi de protejare a consumatorilor în sectorul financiar. Reglementarea mai strictă vizează în principal marile instituţii financiare, dar şi segmente de piaţă volatile, precum instrumente financiare derivate şi fonduri speculative.
Preşedintele SUA vrea să să reducă deficitele bugetare cu peste 5.000 de miliarde de dolari în următorii 10 ani.
Va continua