Sondajele arată în majoritatea lor o restrângere a distanţei dintre cei doi candidaţi care-şi dispută funcţia de la Casa Albă pe 6 noiembrie, precum şi o erodare a sprijinului pentru liderul democrat în dosare decisive, în timp ce proiecţiile economice rămân sumbre.
Potrivit unui sondaj Wall Street Journal/NBC publicat în această săptămână, doar 36 % dintre americani au încredere în Obama în ce priveşte ameliorarea economiei, faţă de 43 % care-l preferă pe Romney, un fost antreprenor multimilionar.
Obama şi echipa sa critică argumentele lui Romney potrivit cărora experienţa sa în afaceri ar face din el un bun preşedinte în problema locurilor de muncă ale americanilor.
Dar aceste atacuri par să aibă o mai mică influenţă asupra alegătorilor decât pesimismul. Şomajul stagnează la 8,2 % şi se estimează că nu va ajunge decât la 7,9 % până la sfârşitul acestui an, afirma vineri Casa Albă. Potrivit Wall Street Journal/NBC, 60 % dintre americani estimează că ţara lor este ”pe calea cea rea”.
46,4 % din intenţiile de vot lui Obama şi 45,1 % lui Romney
Site-ul RealClearPolitics, în media sondajelor sale naţionale, atribuie 46,4 % din intenţiile de vot lui Obama şi 45,1 % lui Romney, un avans de 1,3 puncte comparativ cu 3,6 % la începutul lui iulie, chiar dacă specialistul în sondaje, pe site-ul New York Times, îi acordă lui Obama 65 % din şanse de a fi reales, graţie avansului pe care el şi-l menţine în unele state decisive.
De-a lungul discursurilor, Obama a făcut apel la mobilizarea trupelor sale, avertizând că alegerile vor fi ”strânse”. De fapt, potrivit WSJ/NBC, doar 8 % dintre alegători sunt indecişi.
Printre marile momente ale campaniei viitoare, al cărei ritm se va accelera în august, va fi cel în care Romney va face cunoscut numele co-echipierului său. Cele două partide vor organiza convenţii prezidenţiale la sfârşitul lunii august şi începutul lui septembrie. Sunt prevăzute, de asemenea, trei dezbateri televizate, pe 3, 16 şi 22 octombrie.
În opinia lui Thomas Mann, de la Institutul Brookings, ”noutăţile din economie vor fi cele mai importante în următoarele circa o sută de zile”. ”Toate guvernele din lume întâmpină dificultăţi în ce priveşte realegerea în această perioadă dificilă pentru economie”, a declarat el pentru AFP.
Expert în ştiinţe politice, Mann afirmă că a fost totuşi ”impresionat de faptul că Obama s-a menţinut uşor în faţa lui Romney şi că rata sa de încredere rămâne cu puţin sub 50 %, în pofida situaţiei economiei”.
Obama a suferit totuşi o scădere a cotei sale de popularitate personală: 43 % din alegători au o opinie ”negativă” (dintre care 32 % ”foarte negativă”) despre preşedintele lor, potrivit WSJ/NBC.
Această scădere intervine după ce democraţii au recurs, la sfârşitul lui mai, la un torent de publicitate televizată agresivă vizând deplasările lui Romney în străinătate şi bilanţul social, în opinia lor dezastruos, al întreprinderilor controlate de fosta societate a candidatului republican.
Cele două tabere îşi dau lovitură după lovitură, pe teme de la politica externă până la cea de apărare a IMM-urilor
Romney îl acuză pe Obama că aplică o concepţie de economie ”străină de experienţa americană”.
La rândul său, Casa Albă a aranjat o impecabilă contraprogramare a turneului actual al lui Romney în străinătate, glorificând joi ”relaţia privilegiată” cu Regatul Unit într-un moment în care republicanul făcea un pas greşit, apoi promulgând o lege care întăreşte cooperarea cu Israelul, ţară unde adversarul lui Obama se va întâlni duminică cu conducerea sa la Ierusalim.
În teren, Obama rămâne fidel strategiei sale de apărare a clasei medii şi-l califică pe adversarul său drept ”un pionier al delocalizărilor”. El merge constant în statele care ar putea face diferenţa pe 6 noiembrie, precum Ohio (nord) şi Florida (sud-est), unde se va deplasa săptămâna viitoare.
Sursa: Agerpres