"Vom face ceea ce trebuie", ar urma să declare Barack Obama, care ar urma să facă apel, de asemenea, la o acţiune internaţională pentru a pune capăt conflictului din Siria.

De asemenea, potrivit Reuters, Obama va reitera că Washingtonul nu va accepta niciodată faptul că un Iran dotat nuclear nu este o problemă care să nu poată fi rezolvată. "O astfel de realitate ameninţă existenţa statului Israel, securitatea ţărilor din Golf şi stabilitatea economiei globale", va avertiza liderul de la Casa Albă.

Obama, care va face aceste declaraţii cu şase săptămâni înaintea scrutinului prezidenţial din SUA, va pleda de asemenea pentru unitate în faţa valului de mânie musulmană îndreptată împotriva Americii în urma unui material video amator cu caracter denigrator la adresa profetului Mahomed.

“Atacurile din ultimele două săptămâni nu sunt doar un atac împotriva Americii. Ele sunt totodată un asalt asupra idealurilor pe baza cărora au fost fondate Naţiunile Unite", va sublinia el, conform unor extrase din discursul său difuzate în avans de Casa Albă.

Aflat la New York, liderul iranian a iritat din nou comunitatea internaţională, declarând că statul evreu nu îşi are originea în Orientul Mijlociu şi din acest motiv va fi eliminat. Washingtonul a calficat aceste comentarii drept dezgustătoare.

În ciuda avertismentului ferm pe care Obama se pregăteşte să îl dea regimului de la Teheran, liderul american refuză în continuare să traseze aşa-numitele "linii roşii" solicitate de Israel şi care, odată încălcate de Iran, ar declanşa o ripostă militară împotriva sa.

Mai mult, Obama refuză să se întâlnească cu premierul israelian Benjamin Netanyahu care va călători la New York pentru sesiunea ONU, sporind tensiunea pe axa Washington-Ierusalim. Analiştii avertizează că poziţia lui Obama l-ar putea costa voturile comunităţii evreieşti din SUA.