Obama a declarat că forţele aeriene ale Libiei au fost anihilate, iar forţele loiale lui Gaddafi nu mai avansează terestru, fiind respinse la Benghazi, un bastion al rebelilor, unde trupele guvernamentale au ameninţat că nu vor avea milă.

"Aşa că, fiţi siguri, pentru că am acţionat rapid a fost evitată o catastrofă umanitară şi vieţile a nenumăraţi civili – bărbaţi, femei şi copii nevinovaţi – au fost salvate", a spus Obama în discursul său radiofonic săptămânal.

Membri ai Congresului din ambele laturi ale eşichierului politic l-au criticat pe Obama pentru că a eşuat în comunicarea clară a scopurilor operaţiunii militare din Libia, iar alţii au declarat că preşedintele ar fi trebuit să ceară aprobarea Congresului înainte de declanşarea acţiunii.

Obama a precizat că rolul forţelor americane a fost limitat, în cadrul a ceea ce a descris ca un "efort internaţional larg", şi a subliniat din nou că nu vor fi deplasate trupe americane terestre în Libia.

"’Misiunea noastră militară în Libia este clară şi concentrată", a mai spus Obama. El a notat că ţări arabe, printre care Qatar şi Emiratele Arabe Unite (EAU), au fost de acord să trimită avioane militare pentru a lua parte la operaţiunile internaţionale.

Barack Obama a subliniat că SUA "nu trebuie şi nu pot" interveni în orice criză. Însă când apare o situaţie precum în Libia şi comunitatea internaţională sprijină o astfel acţiune, SUA au responsabilitatea de a interveni, crede şeful statului american.

"Cred cu fermitate că, atunci când oameni nevinovaţi sunt brutalizaţi, când cineva ca Gaddafi ameninţă cu o baie de sânge care ar putea destabiliza întreaga regiune, când comunitatea internaţională este pregătită să se ralieze pentru a salva multe mii de vieţi, este în interesul nostru naţional să acţionăm", a apreciat Obama.

Preşedintele american a reiterat că Gaddafi trebuie să renunţe la atacarea civililor, să-şi retragă forţele şi să permită asistenţei umanitare să ajungă la cei care au nevoie de ea. Liderul de la Casa Albă crede că Gaddafi a pierdut încrederea poporului libian şi legitimitatea de a conduce, dar nu a solicitat direct înlăturarea lui Gaddafi, obiectiv pe care Washingtonul susţine că misiunea militară nu l-a avut niciodată.
"Acest efort militar face parte din strategia noastră mai amplă de a susţine poporul libian şi de a trage la răspundere regimul Gaddafi. Şi în fiecare zi presiunea asupra lui Gaddafi şi a regimului său creşte", a dat asigurări preşedintele SUA.

Obama li se va adresa americanilor şi luni seară într-un discurs despre Libia, conform unui anunţ al Casei Albe.
SURSA: Agerpres