Dormitul cu televizorul deschis are efecte neștiute asupra sănătății. De la obezitate și până la coșmaruri, acest obicei ne dă peste cap organismul.
Opiniile de pană acum erau împărțite. Dacă unii cred că adormitul cu televizorul deschis poate cauza insomie, alții spun că, din contră, poate ajuta la un somn mai bun, potrivit Medium.
60% dintre americani adorm cu televizorul deschis
Imaginea dominantă este cea a milioane de oameni care adorm la emisiunile lor preferate sau la un serial de pe Netflix. Potrivit unui sondaj, 60% dintre americani adorm cu televizorul deschis. Un alt studiu publicat în Behavioral Sleep Medicine a relevat că 31% dintre americani consideră televizorul un ajutor pentru somn.
Efectele dormitului cu televizorul deschis
Numeroase studii au încercat să înțeleagă dacă acest obicei prezintă sau nu pericole pentru calitatea somnului. Majoritatea oamenilor declară că asta îi ajută să se relaxeze și să-și ia gindurile de la agitația zilei. Cu toate acestea, dovezi recente sugerează că această practică ar putea afecta calitatea somnului și sănătatea.
Iată câteva lucruri care se întâmplă cu corpul nostru când adormim cu televizorul aprins.
1. Nivelurile de melatonină scad, afectând calitatea generală a somnului
Melatonina este un hormon important care controlează o parte din ceea ce este cunoscut sub numele de ritm circadian. Modificările nivelului de melatonină vă pot afecta calitatea somnului. Ecranele TV emit lumină albastră, care suprimă producția de melatonină. Acest lucru vă poate afecta somnul în două moduri: dau peste cap ceasul biologic al echilibrului și rezultă un somn de proastă calitate.
2. Subconștientul va continua să fie treaz
Subconștientul stochează convingerile și experiențele noastre din trecut și este responsabil pentru multe funcții importante. Un lucru mai puțin stiut despre subconștient este că rămâne de veghe chiar și când dormim. Dacă dormim cu televizorul aprins, creierul nu va primi odihna bună de care are nevoie. Va trebui să suporte stresul inutil al informațiilor de la televizor.
Cercetările din revista Dreaming au descoperit că persoanele care au urmărit scene violente timp de 90 de minute au șanse de 13 ori mai mari să aibă coșmaruri.
3. Ați putea să luați câteva kilograme in plus
Cercetările preliminare publicate în JAMA Internal Medicine au legat dormitul in fața televizorului de creșterea în greutate și de obezitate. Studiul a arătat că participanții care au adormit cu televizorul deschis au fost cu 17% mai predispuși să câștige în medie 11 kilograme în decurs de 5 ani.
Deși nu există o explicație clară, se pare că lumina emisă de ecrane și neconcordanțele din tiparele de somn dau peste cap metabolismul corpului, deschizând calea către obezitate și chiar către bolile cardiovasculare.
Mai mult, inactivitatea și obiceiurile alimentare proaste asociate cu timpul prelungit in fața televizorului contribuie la creșterea în greutate.
Sursa foto: Dreamstime