Nivelul de mortalitate din cauza coronavirusului este de 10 ori mai mare în cazul naţiunilor unde cel puţin 50% dintre adulţi sunt suprapoderali. Aceasta este concluzia unui studiu global dat joi publicităţii, informează Reuters, conform Agerpres.

Studiul, care descrie o corelaţie ”dramatică” între decesele asociate COVID-19 şi ratele de obezitate, a ajuns la concluzia că 90%, echivalentul a 2,2 milioane din 2,5 milioane de decese cauzate de pandemie până în acest moment, s-au produs în ţări cu niveluri ridicate de obezitate.

Cercetarea a luat în calcul statisticile referitoare la decesele cauzate de noul coronavirus realizate de Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite şi datele Global Health Observatory al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) referitoare la obezitate.

Țările unde cetățenii nu sunt supraponderali sau obezi au rată scăzută de decese

În mod surprinzător, au spus autorii, nu există exemplul unei ţări unde, în general, cetăţenii nu sunt supraponderali sau obezi şi care să aibă rate ridicate de deces din cauza COVID-19.

”Să ne uităm la ţări precum Japonia şi Coreea de Sud, unde există niveluri foarte scăzute de decese cauzate de COVID-19 precum şi niveluri foarte reduse de obezitate în rândul adulţilor”, a spus Tim Lobstein, consilier de specialitate în cadrul Federaţiei Mondiale a Obezităţii şi profesor invitat la Universitatea din Sydney, Australia, unul dintre autorii raportului.

”Au acordat prioritate sănătăţii publice implementând o serie de măsuri, inclusiv referitoare la greutatea corporală a populaţiei, iar rezultatele s-au văzut în timpul pandemiei”, a mai spus acesta.

SUA și Marea Britanie au rata de mortalitate cea mai ridicată

În schimb, raportul a descoperit că în Statele Unite şi Marea Britanie spre exemplu, atât ratele de mortalitate COVID-19, cât şi nivelurile de obezitate au fost printre cele mai ridicate.

Regatul Unit are a treia cea mai ridicată rată de mortalitate din cauza coronavirusului pe plan global şi a patra cea mai înaltă rată de obezitate – 184 de decese COVID-19 la 100.000 de locuitori, iar 63,7% dintre adulţi sunt supraponderali, potrivit datelor OMS -, urmată de Statele Unite, cu 152,49 decese COVID-19 la 100.000 de locuitori, 67,9% dintre adulţi fiind supraponderali.

John Wilding, profesor de medicină la Universitatea din Liverpool, Marea Britanie, şi preşedintele Federaţiei Mondiale a Obezităţii, a spus că obezitatea ar trebui recunoscută ca un factor important de risc în cazul COVID-19 şi luată în calcul la planificările pentru vaccinare.

”Este cu adevărat important să recunoaştem că obezitatea… creşte riscul”, a spus acesta într-o declaraţie despre concluziile raportului. ”Astfel, asemenea altor afecţiuni precum diabetul şi bolile cardiovasculare, persoanele care suferă de obezitate ar trebui luate în calcul pentru prioritatea timpurie la programele de vaccinare din întreaga lume”.