Statul în scaun poate duce la cancer

Alexandru Ilie a afirmat că un anumit obicei, pe care îl au mulți români, poate duce la probleme grave de sănătate, chiar și la cancer. Mai exact, este vorba despre statul pe scaun foarte mult timp. Potrivit acestuia, este mai periculos decât fumatul.

„Am devenit foarte comozi, tehnologia ne ajută. Reușim să facem bani în timp ce stăm cu fundul pe scaun, iar acest over sitting, americanii l-au numit ”sitting is the new smoking”. Și au oferit chiar și evidențe științifice prin care au arătat de ce poziția așezat, menținută timp de opt ore pe zi, poate fi la fel sau chiar mai gravă decât obiceiul fumatului care este cunoscut de către publicul larg că poate să nască cancer, copii cu malformații, poate să genereze cancer la nivelul maxilarului. Deci evidențele deja se știu. Toată lumea se teme astăzi de fumat”, a spus el în cadrul emisiunii iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

Specialistul în recuperare medicală a explicat că atunci când stăm în scaun, creierul înțelege că ne odihnim. Astfel, metabolismul se relaxează, iar ritmul cardiac scade.

„Dar despre așezat, nimeni nu știa că poate să genereze cancer de colon, nimeni nu știa că poți să ai tromboză venoasă profundă, deci probleme de circulație a sângelui. Pentru că în momentul în care noi stăm pe scaun, creierul înțelege că noi, de fapt, suntem în vacanță, suntem în odihnă, iar metabolismul se relaxează foarte mult, scade ritmul cardiac, frecvența cardiacă este foarte redusă. Pentru că tu pari că te odihnești. Nu ai nevoie de foarte mult sânge în organismul tău”, a spus acesta.

De asemenea, spune Alexandru Ilie, statul în scaun pentru o perioadă îndelungată de timp scade capacitatea de concentrare. Iar omul modern a găsit drept soluție cafeaua, pentru a-și crește nivelul de atenție, în detrimentul mișcării.

„Din acest motiv și nivelul de acuitate mentală, deci capacitatea de a te concentra, poate să fie alterată. Și ce a găsit omul modern ca soluție? Cafeaua. Am nevoie să îmi biciuiesc sistemul nervos central ca să îmi cresc nivelul de atenție, să mă pot concentra pe task-ul pe care îl am. În contrapartidă cu a începe să fac puțină mișcare pentru a-mi pompa sângele în organism care imediat îmi dezvoltă această acuitate, capacitate de a mă concentra în fața obiectivului pe care îl am”, a mai spus el.

Beneficiile cafelei

Deși consumul excesiv de cofeină prin cafea sau ceai poate avea efecte secundare, studiile arată că, în general, consumul moderat și pe termen lung de ceai sau cafea poate aduce beneficii sănătății în diverse moduri, conform Health.com.

Cafeaua și ceaiul sunt surse bogate de compuși vegetali care pot îmbunătăți și proteja sănătatea în mai multe moduri. Consumul acestor băuturi a fost asociat cu beneficii precum reducerea riscului unor boli și protecția împotriva mortalității premature.

Atât ceaiul, cât și cafeaua conțin cofeină, care poate sprijini funcția creierului prin îmbunătățirea vigilenței, memoriei și concentrării.

Studiile indică faptul că consumul regulat de ceai și cafea poate reduce riscul de boli cronice, precum diabetul, bolile de inimă și unele tipuri de cancer.

Ceaiul și cafeaua sunt surse excelente de antioxidanți. Aceștia acționează prin neutralizarea radicalilor liberi din organism, care se formează în mod natural ca răspuns la exerciții fizice, fum, poluare, radiații ultraviolete (UV) și alte expuneri.

Radicalii liberi pot să se acumuleze și să provoace stres oxidativ, deteriorând celulele și contribuind la apariția bolilor. Prin neutralizarea lor, antioxidanții pot contribui la prevenirea acestor afecțiuni. Mai multe puteți citi aici.