Este o nouă confirmare a pericolelor acestui tip de sedentarism, care, așa cum se știe, poate avea consecințe nefaste asupra sănătății. Cercetarea a fost publicată în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie.
Conduși de o echipă de la Broad Institute of MIT și Harvard, cercetătorii americani sugerează că ar trebui introduse linii directoare clare pentru timpul maxim pe care oamenii ar trebui să-l petreacă stând jos – precum și timpul minim pe care ar trebui să-l petreacă făcând exerciții.
„Descoperirile noastre sprijină ideea reducerii timpului sedentar pentru a reduce riscul cardiovascular, cu 10,6 ore pe zi, marcând un prag-cheie legat de insuficiență cardiacă și mortalitate cardiovasculară mai mare”, spune cardiologul Shaan Khurshid de la Spitalul General din Massachusetts și Institutul Broad, potrivit Science Alert.
Acest tip de sedentarism e dăunător pentru sănătatea inimii
„A sta prea mult jos sau culcat poate fi dăunător pentru sănătatea inimii, chiar și pentru cei care sunt activi”, a declarat Khurshid.
Studiul a analizat datele de la 89.530 de persoane, cu o vârstă medie de 62 de ani, cărora li s-a cerut să poarte trackere de fitness timp de o săptămână. Aceste date au fost raportate la starea de sănătate pe termen lung a cohortei, pe o perioadă medie de urmărire de 8 ani. Timpul mediu de sedentarism a fost de 9,4 ore pe zi, dar la 10,6 ore pe zi părea să existe un punct de inflexiune.
Risc mai mare cu 40% de insuficiență cardiacă
Cei care au stat jos cel puțin 10,6 ore au avut un risc mai mare cu 40% de insuficiență cardiacă și un risc cu 54% mai mare de mortalitate cardiovasculară, comparativ cu cei care au stat mai puțin.
Persoanele care nu făceau exerciții fizice în mod regulat s-au confruntat cu cele mai mari riscuri pentru sănătate, dar chiar și cei care au reușit să facă 150 de minute activitate fizică moderată pe săptămână au prezentat repercusiuni asupra sănătății.
Cei care au stat 10,6 ore sau mai mult, dar care au îndeplinit recomandările de exerciții fizice au avut cu 15% mai multe șanse de a suferi de insuficiență cardiacă și cu 33% mai multe șanse de a muri din cauza unei probleme cardiovasculare, comparativ cu cei care au stat mai puțin.
Activitatea fizică nu ar putea compensa toate dezavantajele asupra organismului
Deși se spune că acest tip de sedentarism poate fi compensat cu exerciții fizice, este posibil ca activitatea fizică să nu inverseze toate dezavantajele asupra organismului, arată această cercetare.
Datele colectate nu sunt suficient de cuprinzătoare pentru a dovedi cauza și efectul dintre acest tip de sedentarism și problemele majore ale inimii, dar există suficiente dovezi pentru a sugera că acestea sunt legate.
Cercetătorii indică dimensiunea mare a eșantionului și utilizarea echipamentelor, precum și analiza învățării automate, ca puncte forte ale studiului. Multe studii se bazează pe auto-raportarea participanților, iar oamenii tind adesea să subestimeze cât timp petrec stând jos, în fiecare zi.
„Asta nu înseamnă că exercițiile fizice nu contează. Orientările viitoare și eforturile de sănătate publică ar trebui să sublinieze importanța reducerii timpului sedentar”, spune Khurshid.
„Evitarea statului jos mai mult de 10,6 ore pe zi poate fi o țintă minimă realistă pentru o mai bună sănătate a inimii”, adaugă expertul.