Mulți români se duc în această noapte la biserică de unde, după Sfânta Liturghie, pleacă acasă cu lumânarea aprinsă. Nu mulți știu însă ce trebuie să facă cu lumânarea cu care au luat Lumină și unde trebuie să o pună.

Oamenii trebuie să păstreze această candelă specială  cu foarte mare atenție. Foarte multe persoane, însă, comit o eroare majoră după Învierea Domnului. Există oameni care o aruncă sau o folosesc alături de restul lumânărilor.

Este total greșit. Ea trebuie să rămână aprinsă până când ajungem acasă. Ea trebuie să stea la mijlocul mesei de Paște, din dimineața de duminică, 16 aprilie 2023, dar și pe toată perioada Săptămânii Luminate. Așadar, se arde în fiecare zi puțin câte puțin.

Lumânarea se poate lăsa aprinsă la mormintele celor dragi

Lumânarea se poate lăsa aprinsă la mormintele celor dragi. Unii credincioși păstrează lumânarea de la noaptea de Înviere, după ce primesc încuviințarea preotului, pentru a o aprinde atunci când trec prin momente de primejdie, boală sau de mare încercare.

„Luăm cu toţii Lumină Sfântă şi ne bucurăm de lumina lui Hristos, care este viaţa şi bucuria noastră. Când plecăm de la Biserică în noaptea de Înviere, după Sfânta Liturghie, plecăm cu lumânarea aprinsă. E foarte frumos să mergem să populăm străzile oraşelor cu lumânări aprinse, să mergem apoi la cimitir la cei dragi, să aprindem o lumânare, căci lumina lui Hristos luminează şi celor vii, şi celor adormiţi”, spune părintele Vasile Ioana de la Biseria Sfântul Nicolae Dintr-o Zi din București, într-o filmare de pe Facebook – Trinitas TV.

Unde trebuie să stea candela în ziua de Paște

El a menționat că această lumânare o avem aprinsă şi la masa de Paşte, în mijlocul mesei. Aceasta tronează acolo pentru că Iisus Hristos este lumina lumii. Imaginea aceasta a luminii este în mijlocul mesei de Paşte.

Există și o serie de superstiții legate de lumânarea de la Înviere. În unele zone ale țării fetele care se pregăteau să se mărite furau o bucată din această lumânare pentru vrăjile de dragoste pe care le făceau de Sânziene.

Tradiții și obiceiuri legate de Lumina Sfântă

Un alt obicei ne spune că în noaptea de Sfântul Vasile se picură două picături de ceară din aceasta într-un bol cu apă neîncepută. Dacă picăturile ajung să se unească înseamnă că bărbatul la care se gândea fata urmează să-i devină soț.

În unele zone din România oamenii afumă vitele cu lumina Învierii, în timp ce în Moldova aceasta se aprinde împreună cu cele de la ceremonia religioasă de la Biserică pentru a avea parte de noroc și sănătate. Se mai spune că este bine să faci semnul crucii cu fumul de la această lumânare pe o grindă de lemn, un prag sau la o fereastră. Acest lucru reprezintă un semn de protecție împotriva tuturor duhurilor necurate.