Pe data de 14 octombrie, Biserica Ortodoxă și creștinii din România O prăznuiesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Este un moment de închinare și celebrare cu o semnificație specială. Sfânta Parascheva este recunoscută ca patroana spirituală a Moldovei. Ziua este sărbătorită atât de Biserica Ortodoxă Română, cât și de Bisericile de rit oriental. Ce tradiții și obiceiuri sunt legate de această zi?
Ce nu trebuie să facem de Sfânta Cuvioasă Parascheva?
Începând din 1955, Biserica Ortodoxă Română a decis sărbătorirea hramului Sfintei Cuvioase Parascheva pe data de 14 octombrie. Din acest motiv, în preajma acestei zile, Iaşiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din ţară. La moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vin să se închine numeroşi credincioşi din ţară şi din străinătate.
De-a lungul anilor, ziua de Sfânta Cuvioasă Parascheva a devenit un moment important de pelerinaj pentru credincioși, în special la moaștele sfintei aflate în Iași, unde zeci de mii de oameni vin să se închine.
De asemenea, în fiecare an, zeci de mii de români își sărbătoresc onomastica în ziua Sfintei Parascheva. Această sărbătoare are o semnificație aparte pentru cei care poartă acest nume, dar și pentru toți credincioșii care se adună la biserici și mănăstiri.
Ziua Sfintei Cuvioase Parascheva pică în acest an într-o zi de sâmbătă. Tradiția spune că în această zi este bine să evităm anumite activități. Printre acestea se numără mersul la câmp, spălatul rufelor, cusutul, torsul și țesutul. Acest respect față de ziua sfântă se spune că aduce noroc și binecuvântare.
De asemenea, se mai spune că în ziua Sfintei Parascheva, nu este bine să se consume nuci, castraveți sau fructe al căror miez are formă de cruce. Acestea sunt considerate aducătoare de ghinion în această zi.
Peste 40.000 de români își serbează onomastica
Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de anul trecut, un număr de 43.261 de români îşi sărbătoresc onomastica pe 14 octombrie, de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Cel mai întâlnit prenume feminin este Paraschiva, peste 35.000.
Datele MAI arată că sunt 39.649 de persoane de sex feminin şi 3.412 de sex masculin care îşi sărbătoresc onomastica pe 14 octombrie.
În ceea ce priveşte prenumele feminine, situaţia este următoarea: Chiva – 427; Chivuţa – 567; Pachiţa – 411; Parasca – 1.135; Parascheva – 1.884; Paraschieva – 45; Paraschiva – 35.046; Paraschivuţa – 2; Paraschiţa – 77; Parastiţa – 8; Vuţa – 47.
În ceea ce priveşte prenumele masculine, MAI furnizează următoarea statistică: Chivu – 226; Chivuţă – 2; Paraschiv – 3.061; Paraschivu – 12; Paraschiţă – 6; Petcu – 105.