Centrul Bergen găzduiește șase dintre cei 50 de membri ai comisiei
Centrul Bergen pentru etică și stabilirea priorităților în domeniul sănătății (BCEPS), un centru norvegian de excelență cu sediul la Universitatea din Bergen, Norvegia, găzduiește șase dintre cei 50 de membri ai comisiei.
Printre acești membri se numără Sarah Bolongaita, doctor cercetător la BCEPS, Dean T. Jamison de la Universitatea din California, San Francisco, Angela Chang de la Universitatea din Danemarca de Sud, Stéphane Verguet de la Universitatea Harvard și David Watkins de la Universitatea din Washington, care sunt toți afiliați la BCEPS.
Raportul lor va fi făcut public marți, 15 octombrie 2024, când membrii CIH vor susține un discurs la Summitul mondial al sănătății de la Berlin, Germania. Prezentarea făcută în cadrul Summitului mondial al sănătății din 15 octombrie 2024, între orele 16:00 și 17:30 CET, poate fi vizionată online, iar raportul va fi pus la dispoziția publicului.
Potrivit autorilor, concentrarea asupra a 15 afecțiuni prioritare – dintre care opt sunt legate de bolile infecțioase și de sănătatea maternă, iar șapte sunt legate de bolile netransmisibile și de leziuni – va contribui la îndeplinirea obiectivului „50 până la 50”, care prevede o reducere cu 50% a probabilității de deces prematur (deces înainte de vârsta de 70 de ani).
Creșterea prețurilor la tutun are potențialul de a reduce mortalitatea
Creșterea prețurilor la tutun are potențialul de a reduce mortalitatea prematură mai mult decât orice altă strategie de sănătate, pe lângă intensificarea investițiilor și a serviciilor pentru aceste 15 probleme de sănătate prioritare.
În plus, documentul estimează că, în următorii zece ani, există o probabilitate mai mare de 20% ca o pandemie să provoace decesul a cel puțin 25 de milioane de persoane – un număr comparabil cu cel al pandemiei COVID-19, subliniind necesitatea pregătirii și reacției în caz de pandemie.
Raportul Global Health 2050 oferă o foaie de parcurs pentru țările cu venituri mari, medii și mici pentru a crește semnificativ speranța de viață și bunăstarea umană până în anul 2050, notează MedicalXpress.