Anul trecut, plenul Camerei Deputaților a adoptat o prelungire a termenului până la care proprietarii de apartamente trebuie să instaleze repartitoare de căldură. Termenul a fost extins până la 31 decembrie 2024 și probabil se va amâna încă o dată.

Măsura a fost adoptată în contextul unei crize energetice și al dificultăților financiare cu care se confruntă o mare parte din populație. În trecut, termenul stabilit pentru implementarea repartitoarelor a mai fost amânat.

Amânare repetată a montării repartitoarelor

Decizia de a amâna obligația montării repartitoarelor de căldură a fost luată în contextul dificultăților financiare și tehnice întâmpinate de proprietarii de apartamente.

Conform legislației, toți proprietarii ar trebui să aibă instalate contoare sau repartitoare de căldură până la sfârșitul acestui an, în caz contrar riscă amenzi de până la 1.000 de lei.

Însă, din cauza numărului mare de locuințe neechipate și a problemelor economice actuale, termenul a fost extins anul trecut și ar putea fi amânat și acum.

caldura, facturi, pensionari, pensii
SURSA FOTO: Dreamstime

Proiectul de lege a fost inițiat în decembrie 2023 de mai mulți parlamentari, printre care se numără Sebastian Burduja, Roberta Anastase, Toma Petcu, Bende Sandor, Lorand Antal, Daniel Zamfir și Radu Popa.

Aceștia au argumentat că măsura necesită mai mult timp pentru a fi implementată eficient, având în vedere starea financiară a multor cetățeni care nu își permit aceste investiții pe termen scurt.

Sprijin financiar pentru persoanele vulnerabile

Pentru a facilita procesul de instalare a repartitoarelor, Ministerul Energiei a anunțat că va oferi sprijin financiar persoanelor din categoriile vulnerabile. Aceste fonduri vor proveni din Fondul pentru Modernizare și vor fi destinate în special familiilor cu venituri mici.

„Sprijinul financiar acordat din Fondul pentru Modernizare va ajuta la acoperirea costurilor de achiziție și instalare a repartitoarelor”, conform comunicatului emis de minister.

Conform statisticilor, aproximativ un milion de locuințe din România sunt încă conectate la sistemul centralizat de energie termică. Dintre acestea, aproape jumătate se află în București, unde aproximativ 275.000 de apartamente nu au instalate încă sisteme de măsurare individuală a consumului de căldură.

În contextul crizei energetice actuale, această măsură este esențială pentru reducerea sărăciei energetice și îmbunătățirea calității vieții pentru cetățenii vulnerabili.

Definirea persoanelor vulnerabile

Legislația prevede că familiile cu un venit lunar sub 2.000 de lei pe membru se încadrează în categoria persoanelor vulnerabile. De asemenea, sunt incluse persoanele în vârstă sau cele care prezintă dizabilități, acestea fiind considerate la risc de sărăcie energetică.

„Se încadrează în categoria persoanelor și familiilor vulnerabile acelea cu un venit lunar sub 2.000 de lei pe membru de familie, alături de îndeplinirea condițiilor legate de vârstă și capacitate de muncă, dar și persoanele care sunt în risc de a-și pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situații de boală și/sau dizabilitate.

Pragul de vârstă relevant este de 60 de ani, iar persoanele care îndeplinesc aceste criterii pot beneficia de sprijin financiar din fonduri publice pentru achiziționarea repartitoarelor”, se arată în comunicatul oficial.

Bugetul alocat pentru sprijinirea acestor persoane se ridică la 375.000 mii lei, bani proveniți din Fondul pentru Modernizare.

Sprijinul acordat persoanelor vulnerabile este în valoare nominală de maxim 750 lei, este acordat pe locuinţă/gospodărie vulnerabilă, numai după montarea de către o societate prestatoare de servicii energetice agreată, a sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică (cum ar fi repartitoare, robineţi de reglare a consumului de energie termică) și pe baza procesului verbal de montare şi a facturii şi poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2024.

Această sumă va fi distribuită prin intermediul cardurilor de energie, un instrument creat special pentru a asigura accesul la fonduri destinate instalării sistemelor de măsurare a consumului de căldură.