Obligație legală pentru toți proprietarii de locuințe. Unii români încă o ignoră: „Acum le pare rău”

locuinte

SURSA FOTO: Dreamstime

În 2024, o obligație esențială rămâne ignorată de majoritatea proprietarilor de case și apartamente din România, expunându-i la riscuri majore în fața dezastrelor naturale. În ciuda legislației care impune respectarea acestei cerințe, realitatea arată că foarte puțini români o îndeplinesc, lăsându-și proprietățile vulnerabile.

În 2024, o obligație esențială rămâne ignorată de majoritatea proprietarilor de case și apartamente din România, expunându-i la riscuri majore în fața dezastrelor naturale. Doar 23% dintre locuințele din România sunt protejate împotriva dezastrelor naturale prin polița obligatorie PAD.

Acoperirea redusă expune majoritatea locuințelor din zonele cu risc ridicat la pierderi considerabile.

Proprietarii de case şi apartamente din România continuă să nu-şi asigure locuinţele, deşi legea îi obligă

Deși polița PAD, care acoperă riscurile generate de cutremure, inundații și alunecări de teren, este obligatorie prin lege, doar 23% dintre locuințele din România sunt asigurate. Situația este și mai critică în zonele vulnerabile la dezastre naturale, cum ar fi cele traversate de Dunăre, unde doar una din zece locuințe beneficiază de protecția oferită de această poliță.

În județele afectate de viituri recente, precum Olt și Teleorman, nivelul de acoperire este deosebit de scăzut. Aici, doar 10% dintre case și apartamente sunt asigurate, punând în pericol siguranța financiară a majorității proprietarilor.

Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, subliniază lipsa de soluții clare pentru rezolvarea problemei, declarând:

„Nu aș putea să vă spun cum poate fi rezolvată această problemă. Va trebui să avem o campanie de conștientizare. Dar mai întâi trebuie să știm dacă aceasta poate fi plătită din banii Consiliului Județean.”

Campaniile de conștientizare și implicarea autorităților

Campaniile de conștientizare sunt esențiale pentru creșterea numărului de case și apartamente asigurate, însă acestea întârzie să fie implementate la scară largă.

Autoritățile locale ar trebui să joace un rol central în informarea cetățenilor despre necesitatea asigurării locuințelor. Deși amenzile de 500 de lei sunt prevăzute pentru cei care nu își asigură casa, aplicarea acestora este o provocare în sine, având în vedere situația financiară precară a multor locuitori.

Emil Dragomir, primarul comunei Slobozia-Conachi, pune problema dificultății aplicării sancțiunilor:

„Le-a părut rău celor care nu s-au asigurat. Cum să dai o amendă unui cetățean care are venituri de 800 – 1200 de lei?”

SURSA FOTO: Dreamstime

Oficialii PAID solicită sprijinul autorităților locale

Cosmin Tudor, directorul general adjunct al PAID România, subliniază necesitatea unui efort mai mare din partea autorităților locale pentru a stimula încheierea de polițe de asigurare.

„Vizităm primării și consilii județene în mod constant. De fiecare dată găsim deschidere, doar că, din păcate, concretizarea acelor înștiințări obligatorii către populație nu mai are loc. Ne propunem să acoperim cât mai mult din fondul locativ al României.

Suntem în creștere constantă, dar, din păcate, foarte, foarte lentă. Și avem nevoie de sprijin mult mai mare din partea autorităților locale”, a declarat acesta pentru Antena 3.

Nicoleta Radu, directorul general al PAID România, adaugă că oamenii pot obține rapid o poliță de asigurare prin intermediul unui broker sau al societăților de asigurare.

„Primele plăți au fost făcute în primele 48 de ore de la momentul în care am fost notificați de existența unei daune. În momentul de față, oamenii se pot adresa oricărui broker sau oricărei societăți de asigurare pentru a încheia o poliță. De asemenea, se pot adresa și PAID. Prin portalul online, ei pot solicita o poliță online”, a explicat aceasta.

Prețurile poliței PAD și tipurile de locuințe acoperite

Prețul unei polițe PAD variază în funcție de tipul locuinței.

  • Pentru locuințele din materiale rezistente, de tip A, polița costă 130 de lei pe an, iar suma asigurată este de 100.000 de lei.
  • În cazul locuințelor de tip B, construite din materiale mai puțin durabile, cum ar fi chirpiciul, costul poliței este de 50 de lei pe an, cu o sumă maximă asigurată de 50.000 de lei