O nouă lege impune obligații tuturor tractoriștilor. Operatorii de tractoare agricole și silvice care circulă pe drumurile publice sunt acum obligați prin lege să fie pregătiți pentru situații de urgență, având la îndemână un kit omologat care să includă o trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu.
Această obligație a existat și anterior, însă noua legislație introduce excepții pentru motociclete și mopede și specifică explicit că obligația se aplică tractoarelor agricole.
În Monitorul Oficial nr. 333, datat de ieri, miercuri – 10 aprilie, a fost publicată Legea nr. 82/2024. Acesta aduce modificări articolului 8 din Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) 195/2002. E vorba de ordonanța privind circulația pe drumurile publice.
Obligații pentru conducătorii de tractoare agricole
Noua lege stipulează explicit că și conducătorii de tractoare agricole sunt obligați să aibă în dotare o trusă medicală de prim-ajutor. Ei trebuie să aibă și două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu. Toate trebuie omologate conform reglementărilor în vigoare.
Conform legii publicate în Monitorul Oficial, autovehiculele destinate circulației pe drumurile publice trebuie să aibă anumite lucruri. Excepție fac doar cele din categoriile AM, A1, A2 și A.
Astfel, tractoarele agricole sau forestiere și tramvaiele, trebuie să fie echipate cu o trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, toate omologate conform reglementărilor în vigoare.
Amenzi considerabile pentru nerespectarea legii
Nerespectarea acestei obligații poate fi sancționată cu amendă de până la 825 de lei pentru conducătorii tractoarelor.
Prin noua lege, conducătorii de motociclete și mopede sunt exceptați de la obligația de a avea triunghiuri reflectorizante. Ei nu trebuie să aibă nici trusă de prim-ajutor și extinctor.
Astfel, pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele, cu excepția celor din categoriile AM, A1, A2 și A trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim-ajutor. trebuie să aibă și două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu.
Cine este exceptat de la prevederile legii
Fiecare categorie exceptată se definește astfel:
- Categoria AM: include scuterele sau mopedele, cu două, trei sau patru roți. E vorba de cele care au o viteză maximă prin construcție între 25 km/h și 45 km/h.
- Categoria A: cuprinde motocicletele cu sau fără ataș și triciclurile motorizate cu putere de peste 15 kW.
- Categoria A1: este constituită din motocicletele cu o capacitate cilindrică maximă de 125cm³, o putere maximă de 11 kW și un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg.
- Categoria A2: include motocicletele cu o putere maximă de 35 kW, cu un raport putere/greutate care nu depășește 0,2 kW/kg și care nu sunt derivate dintr-un vehicul cu o putere de peste dublul acesteia.