Cum să reduceți consumul de energie electrică? Principalul vinovat al facturilor mari la curent
Cum să reduceți consumul de energie electrică? Energia pe care o folosim este de obicei măsurată în kilowați-oră (kWh); 1 kWh este egal cu 1.000 de wați care lucrează timp de o oră.
În 2022, Statele Unite au consumat 4 trilioane de kilowați-oră (kWh) de energie electrică. Din acele 4 trilioane kWh, 1,42 trilioane au fost folosite în gospodării. Aproape 40% din energia electrică din SUA este destinată energiei caselor, adică mai mult decât folosește sectorul comercial sau industrial.
Explicația este simplă: aparatele electrocasnice consumă cantități uriașe de energie. Un aparat cu o putere de 1.000 de wați, lăsat pornit timp de o oră, va folosi 1 kWh de energie electrică. Deci, ce anume consumă cel mai mult curent într-o casă?
Iluminatul casei
Reprezentând 4,4% din consumul de energie rezidențială, iluminatul este a cincea cea mai mare sursă de consum de energie din casele oamenilor. Vestea bună este că noile becuri LED folosesc semnificativ mai puțină energie decât becurile cu incandescență și chiar și becurile CFL.
Schimbarea becurilor incandescente cu becuri LED mai eficiente din punct de vedere energetic este o modalitate de a economisi bani la facturile de energie și de a reduce consumul casei. În loc să lăsați luminile exterioare aprinse toată noaptea, utilizați lumini cu senzori de detectare a mișcării.
Folosirea unui cronometru va asigura că nu lăsați luminile aprinse din greșeală atunci când nu aveți nevoie de ele, scrie Howstuffworks.
Frigidere și congelatoare
Frigiderele folosesc cea mai mare cantitate de energie dintre toate aparatele casnice. Desigur, totul depinde și de modelul frigiderului. În 2023, frigiderele certificate Energy Star au variat în consum, de la 88 kWh/an pentru un mini-frigider până la 807 kWh/an pentru un frigider inteligent.
Unii oameni au, încă, frigidere din anii 1980 (sau chiar mai vechi), ceea ce înseamnă că au un consum de mii de kWh în fiecare an și achită o factură la electricitate pe măsură.
Există însă și alți factori: dimensiunea frigiderului, unde se află congelatorul (congelatoarele de sus sunt mai eficiente), setările de temperatură, plasarea dispozitivului, obiceiurile de refrigerare și orice moduri de economisire a energiei.
Boilere
Potrivit Departamentului de Energie al SUA, încălzirea apei a fost responsabilă pentru 11% din consumul de energie din SUA în 2020. Boilerul este folosit pentru duș, curățarea vaselor, curățarea hainelor și este prezent în multe din casele americanilor.
La un consum mediu de 400 kWh pe lună, boilerul este un mare consumator de energie. Cantitatea reală de energie folosită pentru apă caldă depinde de alți factori, inclusiv de tipul (standard, solar, fără rezervor) și dimensiunea boilerului, la ce temperatură este setat, cât timp faceți duș sau dacă spălați hainele în apă rece sau fierbinte.
Încălzire
Sistemul de încălzire a locuinței este, cu siguranță, cel mai necesar, dar și un mare consumator de energie. Gama de kWh pentru dispozitivele de încălzire este extrem de largă, mergând de la 100 kWh pe lună până la 3.500 kWh/lună. Totul depinde de tipul de aparat și de cât de eficient este din punct de vedere energetic.
Iată câteva cifre aproximative pentru diferite sisteme de încălzire:
Sistem de încălzire în plintă: 100-500 kWh/lună
Sistem de încălzire portabil: 200-300 kWh/lună
Pompă de caldură: 900-2.000 kWh/luna
Cuptor electric: 1.500-3.500 kWh/lună
Aparat de aer condiționat
În 2020, aproape 88% dintre casele din Statele Unite au folosit aer condiționat. Ca de obicei, numărul de wați folosiți la răcirea unei locuințe variază foarte mult în funcție de tipul unității, capacitate, timpul în care funcționează și gradul de eficiență. O unitate de aer condiționat poate folosi între 200 și 1.800 kWh/lună.
Spre deosebire de aparatele de aer condiționat din anii 90, care aveau doar un mod „pornit” sau „oprit”, modelele mai noi pot fluctua consumul de energie în funcție de cantitatea puterii de răcire necesare. Acest lucru este excelent pentru eficiență, deoarece noile modele de aparate de AC folosesc mult mai puțină energie pentru a menține o temperatură constantă decât pentru a răci în mod activ.