Ce faci dacă proprietatea ta nu are acces la drumul public?

Important pentru cei cu casă la curte! Ai achiziționat o proprietate, dar, din cauza configurației terenurilor adiacente, nu ai acces direct la drumul public? Aceasta este o situație frecvent întâlnită, iar în acest caz, proprietarul terenului învecinat, care are acces la drumul public, este obligat să îți ofere posibilitatea de a trece pe proprietatea sa.

Legiuitorul român a reglementat această situație, stabilind instituția juridică a dreptului legal de trecere, așa cum este menționată în articolul 617 din Codul civil.

„Proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i se permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu”, prevede legea.

Această prevedere reprezintă baza legală pentru soluționarea cazului unei proprietăți care nu are acces direct la drumul public.

În cazul în care există mai multe opțiuni de acces, se va alege soluția care cauzează cele mai mici prejudicii proprietarilor vecini.

casă, casă la curte, case
SURSA FOTO: Dreamstime

Potrivit Legal Badger, stabilirea extinderii și modalității de exercitare a dreptului de trecere poate fi realizată prin:

  • Acordul părților – înțelegerea amiabilă între vecini;
  • Hotărârea instanței – în cazul în care părțile nu ajung la un consens;
  • Uzucapiunea – dobândirea dreptului prin exercitarea sa neîntreruptă timp de 10 ani, fără opoziția proprietarului terenului de trecere.

Ai nevoie ca vecinii să își dea acordul

Totuși, precizează sursa citată, în cazul în care lipsa de acces se datorează proprietarului fondului înfundat, acesta va putea obține dreptul de trecere doar cu acordul vecinului și prin plata unei despăgubiri duble.

În plus, dacă izolarea proprietății este rezultatul unui act de înstrăinare sau de partaj, proprietarul fondului înfundat va putea solicita accesul doar pe terenurile celor care au dobândit o parte cu ieșire la drumul public.

Dacă proprietarul terenului învecinat refuză să permită accesul, titularul dreptului de trecere poate să se adreseze instanței de judecată.

Având în vedere că un astfel de proces poate dura mult timp, este recomandat să solicitați o permitere provizorie a accesului la drumul public prin intermediul unei ordonanțe președințiale. Aceasta ar putea permite instanței să acorde reclamantului dreptul de a-și exercita provizoriu dreptul de trecere până la soluționarea finală a cauzei.

Deși dreptul de trecere este o instituție juridică destinată să rezolve problemele de izolare a proprietăților, exercitarea acestuia trebuie să respecte un echilibru între interesele tuturor părților implicate.