Adăposturile de protecție civilă, între neglijență și necesitate

La inaugurarea noului sediu al Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Vrancea, Raed Arafat a adus în discuție un subiect ignorat prea des: starea alarmantă a adăposturilor de protecție civilă din România.

Deși riscurile catastrofale nu sunt imediate, nevoia de pregătire este vitală, a subliniat secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne.

„A fi pregătit nu înseamnă că noi ştim că va fi ceva. Dar există riscuri. Există riscul inundaţiilor, există riscul fenomenelor meteo extreme, există riscul cutremurului, există riscul incendiilor, există riscul infecţiilor şi există şi riscul unui conflict, pentru că suntem lângă o zonă de conflict, dar asta nu înseamnă că există şi probabilitatea mare să se întâmple.

Probabilitatea rămâne şi sperăm să rămână foarte mică. Chiar dacă probabilitate e mică, este obligatoriu să avem adăposturi”, a declarat Raed Arafat.

Unul dintre cele mai mari motive de îngrijorare îl reprezintă faptul că numărul adăposturilor existente este insuficient pentru populația actuală, iar cele care există sunt, în multe cazuri, lăsate în paragină.

Controalele realizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență au scos la iveală probleme grave: peste 380.000 de lei în amenzi aplicate în ultimul an, pe lângă numeroase avertismente și recomandări.

Cu toate acestea, responsabilitatea revine celor care dețin sau administrează aceste spații – fie autorități locale, fie asociații de proprietari – care au obligația legală de a le întreține și moderniza.

„Numărul lor este mic. Multe dintre ele nu sunt puse la punct. Şi trebuie puse la punct. Dacă luăm ultimul control făcut de IGSU numai anul trecut, au fost date amenzi de peste 380.000 de lei, pe lângă avertismente, pe lângă recomandări şi aşa mai departe.

Deci există preocupare şi această preocupare nu este numai acum, este tot timpul. Este una din sarcinile IGSU să facă în continuu verificări pe adăposturi. Acum vine rolul celor care le au în proprietate sau celor care le administrează.

Ei trebuie să se asigure că adăposturile sunt puse la punct, fie că vorbim de autorităţi locale, fie că vorbim de asociaţii de proprietari. Mai mult decât atât, ei pot să identifice locuri suplimentare care pot fi folosite ca adăposturi.

Legislaţia noastră prevede ca sub blocuri să fie adăpost, la orice bloc, deci există legislaţie care a impus aceste reguli”, a susţinut Arafat.

Raed Arafat
SURSA FOTO: captură Facebook

Fiecare bloc trebuie să aibă spațiu pentru protecție civilă

Conform legislației românești, fiecare bloc ar trebui să aibă un spațiu special amenajat pentru protecție civilă.

Realitatea din teren contrazice însă hârtia: multe clădiri fie nu au deloc astfel de spații, fie le folosesc în alte scopuri.

Raed Arafat a reamintit că legea nu este opțională, chiar dacă probabilitatea unui dezastru major pare mică în prezent.

Pentru a obține o imagine clară asupra situației la nivel național, Departamentul pentru Situații de Urgență a cerut Curții de Conturi un audit urgent.

Obiectivul este simplu: identificarea problemelor și prioritizarea măsurilor corective. Concluziile acestui audit vor sta la baza unei strategii de remediere ce vizează întreaga rețea de adăposturi din țară.

„Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă este cel care a solicitat Curţii de Conturi să facă un audit în regim de urgenţă. Să vedem cum stăm. (…) După acest audit, vom putea lucra pe baza recomandărilor”, a spus şeful DSU.

România nu este un caz singular. Țări precum Norvegia, Lituania, Polonia sau Finlanda tratează cu maximă seriozitate problema adăposturilor de protecție civilă, construindu-le și întreținându-le temeinic de zeci de ani. Multe dintre aceste state și-au actualizat sistemele după izbucnirea războiului din Ucraina, dar pregătirea lor era deja avansată.

Prevenția nu trebuie privită ca un act de panică, ci ca o investiție în siguranța cetățenilor. Raed Arafat a transmis un mesaj clar: indiferent de probabilitatea unor dezastre, statul are obligația de a fi pregătit, iar populația trebuie să conștientizeze importanța acestui aspect.

„Nu suntem singurii care spunem asta, sunt ţările nordice, ţările baltice, Polonia şi alte ţări europene, care toate au acest lucru în inventarul lor, adăposturile de protecţie civilă. Şi-l au de mult timp şi dintotdeauna, şi înaintea războiul din Ucraina”, a afirmat Arafat.