De ce plătești mai mult întreținerea la bloc?
În orice bloc în care apartamentele sunt contorizate individual, pot apărea neconcordanțe între totalul citirilor apometrelor și consumul afișat de apometrul general. Astfel, multe asociații de proprietari ajung să se confrunte din cauza modului în care ar trebui să se împartă pierderile de apă ale instalației comune. De cele mai multe ori, aceste pierderi se reflectă în facturile de întreținere pe care locatarii le plătesc.
Astfel de situații nu apar, însă, în blocurile în care locatarii plătesc apa rece și apa caldă la paușal, adică fiecare consumă cât dorește, dar plătește un consum mediu per persoană. În acest caz, nu vor exista discuții legate de împărțirea pierderilor de apă ale instalației comune.
Consumul la paușal este reglementat de 30 de ani. Norma de apă este aceeași pe întreg teritoriul țării și este stabilită în Normele de repartizare a consumului de apă emise de ANRSC.
Cum se împart pierderile de apă la bloc?
În imobilele unde apartamentele sunt contorizate individual, se pot ivi neconcordanțe între totalul citirilor apometrelor individuale și consumul înregistrat de contorul de branșament. Aceasta poate duce la o diferență semnificativă între cantitatea de apă facturată pe baza contoarelor individuale și consumul efectiv al blocului, ceea ce generează pierderi. Aceste pierderi sunt adesea reflectate în facturile de întreținere ale locatarilor.
De obicei, pierderile de apă ale instalației comune sunt repartizate în funcție de consumul fiecărui locatar sau împărțite egal la numărul de locatari. Totuși, nu există o reglementare clară privind modul în care ar trebui să se facă această împărțire, iar acest lucru duce adesea la conflicte între vecini.
Cum se reglementează consumul la paușal?
O metodă eficientă pentru evitarea acestor conflicte o reprezintă plata consumului la paușal. În blocurile unde locatarii plătesc apa rece și caldă în regim paușal, adică fiecare persoană plătește un consum mediu lunar stabilit pe persoană, nu mai există discuții legate de împărțirea pierderilor de apă. Fiecare locatar poate consuma cât dorește, iar costul este distribuit uniform, în funcție de numărul de persoane din gospodărie.
Consumul la paușal este reglementat de 30 de ani și se aplică în baza unor norme stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilități Publice (ANRSC). Conform acestora, norma de apă este aceeași pe întreg teritoriul țării și este stabilită în „Normele de repartizare a consumului de apă” emise de ANRSC.
Valorile stabilite pentru consumul de apă sunt:
- Apa rece: 5,2 mc/persoană/lună
- Apa caldă: 3,3 mc/persoană/lună
Cum se determină consumul în sistem paușal?
Anexa 1 la Normativul-cadru publică lista baremurilor orientative pentru determinarea consumurilor de apă în sistem paușal, în funcție de tipologia imobilului:
- Imobile alimentate cu apă din fântâni publice amplasate la o distanță de până la 500 m – 1,2 mc/persoană/lună
- Imobile branșate la rețeaua de apă și canalizare, cu fântâni amplasate în curți – 2,4 mc/persoană/lună
- Imobile cu instalații interioare de apă și canalizare, cu preparare locală a apei calde menajere – 6,3 mc/persoană/lună
- Imobile cu instalații centrale de încălzire a apei (puncte și centrale termice) în care este inclus și consumul de apă caldă – 8,4 mc/persoană/lună
Care sunt cauzele diferențelor între contoare?
În orice bloc cu contorizare individuală, diferențele între citirile contoarelor individuale și cele ale contorului general sunt de obicei cauzate de pierderile de apă pe rețeaua interioară a blocului și de eventualele abateri ale apometrelor.
Aceste pierderi nu sunt întotdeauna ușor de identificat și pot duce la facturi mai mari, care trebuie împărțite între locatari.
Cum se repartizează pierderile de apă?
Împărțirea pierderilor de apă nu este reglementată explicit, iar asociațiile de proprietari trebuie să aleagă una dintre metodele disponibile: împărțirea egală între locatari sau calcularea proporțională a pierderilor în funcție de consumul fiecăruia.
Această lipsă de claritate în reglementări este adesea sursa principală de conflicte între vecini și motivele pentru care mulți ajung să plătească mai mult decât ar trebui pentru întreținere.
Legea 196/2018 spune la Secțiunea a 4-a, Repartizarea cheltuielilor pe consumuri individuale, Art. 83, doar că „cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează în funcţie de indexul contoarelor individuale, în funcţie de indexul repartitoarelor de costuri, conform normelor tehnice şi metodologiilor elaborate de autorităţile naţionale de reglementare sau de autorităţile administraţiei publice locale, sau în funcţie de alte criterii în baza cărora se pot individualiza consumurile, cu respectarea legislaţiei şi a reglementărilor în vigoare”.