Legea care impune montarea de repartitoare pentru căldură în apartamentele conectate la rețelele de energie termică a fost amânată, iar termenul limită a fost extins până la 31 decembrie 2025. Aceasta este o veste bună pentru cei care nu au reușit încă să instaleze aceste dispozitive, dar și pentru cei care se confruntă cu costurile mai mari ale montării acestora.
Legea fusese prorogată de mai multe ori din cauza problemelor administrative și financiare, iar acum autoritățile au hotărât să mai acorde un an pentru respectarea reglementărilor.
Ordonanța care amână aplicarea sancțiunilor pentru cei fără repartitoare
Pe 30 decembrie 2024, Guvernul României a emis o Ordonanță de urgență care prorogă termenul de aplicare a sancțiunilor pentru cei care nu au montat repartitoarele de căldură.
Potrivit noilor reglementări, termenul limită pentru respectarea acestei obligații a fost extins până la 31 decembrie 2025.
În mod normal, cei care nu respectau această cerință ar fi fost sancționați cu amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei.
Suspendarea amenzilor
Ordonanța de urgență nr. 156/2024 suspendă amenzile care ar fi trebuit aplicate cetățenilor care nu au montat repartitoarele la calorifere.
Termenul de punere în aplicare a acestei măsuri a fost prelungit pentru încă un an, iar acest lucru le oferă locuitorilor mai mult timp pentru a respecta legea.
Ordonanța reglementează și unele măsuri fiscale pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, dar și prorogarea altor termene legale.
Sprijinul financiar pentru familiile cu venituri mici
Un alt aspect pozitiv este faptul că sprijinul financiar pentru montarea repartitoarelor rămâne valabil și în 2025. Astfel, familiile cu venituri mici, de până la 2.000 de lei, vor putea beneficia de o subvenție de până la 750 de lei.
Acest ajutor se adresează și pensionarilor cu vârsta de peste 60 de ani, persoanelor cu handicap, dar și familiilor care primesc alocație pentru susținerea familiei sau ajutor social.
Aceste măsuri sunt menite să sprijine persoanele vulnerabile în acest proces.
Responsabilitatea autorităților locale
Deși termenul pentru montarea repartitoarelor de căldură a fost prelungit, autoritățile nu au stabilit încă toate detaliile administrative necesare pentru aplicarea sancțiunilor.
Legea prevede ca constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor să fie realizată de autoritățile competente, însă acest lucru nu s-a concretizat în practică.
În prezent, sancționarea celor care nu respectă legea urma să fie gestionată de primării. În acest context, reprezentanții Primăriei Constanța au declarat că prorogarea termenului va ajuta locuitorii să instaleze repartitoare și a adăugat că, până când vor fi stabilite toate reglementările necesare, nu pot fi aplicate sancțiuni.
„Până nu vom avea stabilite toate elementele care decurg din această lege nu putem spune nimic. Important este că nu se vor mai aplica sancțiuni și constănțenii mai au și anul acesta la dispoziție să le monteze. Prin Direcția de Îndrumare a Asociațiilor de Proprietari încercăm să ajutăm cât mai mult locuitorii”, au precizat aceștia.
Rolul Direcției de Îndrumare a Asociațiilor de Proprietari
Primăria Constanța a subliniat și faptul că Direcția de Îndrumare a Asociațiilor de Proprietari va continua să sprijine locuitorii.
Această direcție este responsabilă cu furnizarea de informații și asistență pentru montarea repartitoarelor.
Reprezentanții primăriei au subliniat că va fi acordată o atenție specială celor care nu au posibilitatea financiară de a instala dispozitivele, astfel încât să îndeplinească cerințele legii într-un mod accesibil.
În final, vestea că amenzile sunt suspendate până în 2025 și că sprijinul financiar continuă să fie disponibil este o oportunitate importantă pentru cetățeni. Chiar dacă termenul limită a fost prelungit, cei care nu au montat încă repartitoarele de căldură au acum mai mult timp pentru a se conforma legii și pentru a beneficia de ajutoarele financiare oferite de stat.