Așadar, este necesar să semnalizezi stânga când intri în sensul giratoriu sau doar dreapta atunci când te pregătești să ieși din intersecție?

Conform legii, orice manevră efectuată în trafic trebuie semnalizată. Aceasta poate fi realizată fie manual, fie utilizând luminile de semnalizare ale vehiculului.

Astfel, le comunici celorlalți participanți la trafic intenția ta privind direcția în care urmează să te deplasezi.

Semnalizarea direcției în care intenționezi să te deplasezi are rolul de a preveni accidentele rutiere.

Potrivit Codului Rutier, „conducătorii de vehicule sunt obligați să semnalizeze schimbarea direcției de deplasare, depășirea, oprirea și punerea în mișcare”.

De asemenea, atunci când întorci vehiculul de pe un sens de mers pe celălalt, fie prin manevre înainte și înapoi, fie prin viraj, este obligatoriu să semnalizezi.

Trebuie să semnalizezi stânga în sensul giratoriu?

Legea prevede că orice conducător auto trebuie să semnalizeze de fiecare dată când schimbă direcția de mers sau când trece de pe o bandă pe alta. Semnalizarea trebuie efectuată înainte de a începe manevra.

„Înainte de a pătrunde în sensul giratoriu, trebuie să semnalizăm direcția în care dorim să mergem. Dacă urmează să părăsim giratoriul pe la prima ieșire, dăm semnal dreapta. Dacă ieșim pe la a doua, a treia, a patra ieșire, dăm semnal stânga.

Menținem semnalul stânga până trecem de ultima ieșire aflata înaintea celei pe care urmează să pătrundem, apoi dăm semnal dreapta”, a explicat instructorul auto Marian Croitoru pentru Promotor.

Astfel, atât șoferii din spate, cât și cei care așteaptă să intre în sensul giratoriu vor fi informați despre direcția în care intenționăm să ne deplasăm. Prin urmare, șoferii ar trebui să semnalizeze direcția de mers înainte de a intra în sensul giratoriu și să continue să o facă și în interiorul intersecției.

șofer, femeie la volan, permis de conducere, mașină
SURSA FOTO: Dreamstime

Primești amendă dacă nu semnalizezi stânga într-un sens giratoriu?

Conform legislației, toate persoanele care schimbă direcția fără a semnaliza riscă să fie sancționate cu amendă.

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni […] nerespectarea obligaţiei de semnalizare a manevrei de schimbare a direcţiei de mers”, prevede legea 195/2002.

Prin urmare, șoferii care nu semnalizează atunci când intră sau ies dintr-un sens giratoriu riscă o sancțiune ce variază între 2 și 3 puncte de amendă, echivalentă cu o sumă de 330 până la 495 de lei.

„În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, prevede Codul Rutier la Art 107, pct. 1 (1).

Astfel, dacă un șofer se mișcă în cerc într-un sens giratoriu, nu trebuie să mențină semnalul stânga activat continuu. Totuși, este obligatoriu să semnalizeze în avans atunci când părăsește intersecția.

Practic, semnalul stânga trebuie menținut cât timp vehiculul se află în sensul giratoriu, iar înainte de a ieși din intersecție, șoferul trebuie să activeze semnalul dreapta, respectând toate regulile de acordare a priorității.