Ce se întâmplă după un accident rutier dacă unul dintre șoferi nu are poliță RCA?

Dacă două mașini sunt implicate într-un accident rutier, iar unul dintre șoferi nu are asigurare RCA valabilă, nu se poate face constatarea amiabilă.

În această situație, legea auto cere ca șoferii să meargă la cea mai apropiată secție de poliție, în maximum 24 de ore de la accident, ca să se facă actele necesare. Chiar dacă accidentul rutier are doar pagube materiale (fără răniți), trebuie să mergeți la Poliție, pentru că formularul de „Constatare amiabilă” se poate folosi doar dacă ambele mașini implicate au RCA valabil în momentul accidentului auto.

Dacă nu respectați această regulă, riscați să aveți probleme cu despăgubirile pentru reparaţia maşinii și să primiți amenzi. Pe scurt, formularul „Constatare amiabilă” poate fi folosit doar la accidente cu două mașini, doar cu pagube materiale și doar dacă ambii șoferi au RCA valabil.

Ce trebuie făcut în cazul în care sunt victime?

În cazul unui accident rutier în care sunt victime, Poliția trebuie să fie implicată automat pentru a face cercetări și a stabili cine este vinovat, indiferent dacă există sau nu asigurări RCA valabile. Poți verifica dacă polița RCA este valabilă accesând site-ul Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).

De asemenea, la cerere, compania de asigurări care a emis polița RCA trebuie să ofere informații despre:

  • drepturile și obligațiile tale, conform legii locului unde s-a întâmplat accidentul auto;
  • cum se completează formularul pentru constatarea amiabilă a accidentului auto;
  • pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru repararea mașinii și pentru soluționarea daunei;
  • alte informații utile pentru rezolvarea amiabilă a cazului.

Asigurarea RCA este o asigurare obligatorie care îți permite să circuli cu mașina pe drumurile publice. Dacă ai un accident auto, asigurătorul va oferi compensații persoanelor afectate.

RCA
SURSA FOTO: Facebook

Ce este polița de asigurare RCA și de ce este obligatorie?

Polița de Răspundere Civilă Auto este o asigurare obligatorie pe care trebuie să o aibă toți proprietarii sau utilizatorii de vehicule (inclusiv tramvaie). Aceasta asigură acoperirea pagubelor cauzate altor persoane în urma unui accident rutier.

Practic, dacă faci un accident, RCA-ul îți acoperă daunele materiale și vătămările suferite de alte persoane. Ea are două scopuri: protejează financiar atât pe cel care provoacă accidentul, cât și pe persoana păgubită.

RCA-ul este obligatoriu prin lege în România și în majoritatea țărilor europene pentru a asigura o protecție minimă în trafic. Există mai multe motive pentru care este necesar:

  • protecția celor afectați: Dacă cineva este rănit sau suferă pagube într-un accident, RCA-ul garantează că va primi despăgubiri pentru reparații sau tratament medical, fără a depinde de faptul că șoferul vinovat va plăti pentru acestea.
  • stabilitatea financiară: Fără RCA, un șofer care provoacă un accident ar putea fi nevoit să plătească daune foarte mari din propriul buzunar. Polița RCA ajută să se evite astfel de probleme financiare, protejând șoferii de costuri mari în caz de accident.
  • siguranța rutieră: Obligația de a avea RCA îi face pe șoferi mai responsabili în trafic. Ei știu că există consecințe financiare serioase în cazul unui accident și sunt motivați să conducă mai prudent și să respecte regulile de circulație, mai ales având în vedere sistemul de bonus-malus.